In Amerika hebben ze Queen B (Beyoncé), in Nederland hebben we onze eigen Bee Queen. Haar naam is Sonne Copijn. Sonne is imker en oprichter van stichting Bee Foundation. Met de stichting strijdt ze voor het voortbestaan van de 360 soorten wilde bijen in Nederland. Die bijen zijn belangrijk voor de biodiversiteit en bovendien voor ons voedsel. Sonne heeft drie tips hoe wij de wilde bij kunnen helpen overleven.
Bijzonder diertje: het belang van de wilde bij
Hoor je ‘bij’, dan is het eerste waaraan je denkt waarschijnlijk ‘honing’. Maar wist je dat slechts één van de 360 bijensoorten honing produceert? Deze bijen leven in gemeenschappen met een koningin. Alle andere bijensoorten in Nederland zijn wilde, solitair levende bijen. En die zijn van groot belang: ze bestuiven namelijk 90% van alle bloemen, bomen en planten. Ze houden dus het ecosysteem en de biodiversiteit in stand. En ze zorgen ervoor dat wij te eten hebben, want ook de gewassen die we verbouwen worden door bijen bestoven. Bijen zijn dus ‘het zoemende hart’ van de natuur en voorzien ons van voedsel.
Honing als bijzaak
De honingbij – een van de 360 bijensoorten in Nederland – produceert honing. Ze doet dit vooral voor eigen gebruik. Tijdens het bestuiven eet de bij vooral van de nectar die ze uit bloemen zuigt. In de bijenkasten maken andere bijen honing van die nectar. ‘s Winters eten de bijen van de aangelegde voorraad honing.
Mensen waren er al vrij snel achter dat honing lekker en gezond is. Wij gebruiken het als voedingsmiddel en gezondheidsproduct. In feite stelen we de honing van de bijen voor ons eigen gebruik. De bij krijgt suikerwater van ons terug, maar kan daar veel minder goed van leven. Sonne is een imker die honing ziet als bijzaak: “het is hun zaak, het is van hen en het houdt hen gezond.” Deze vorm van imkeren is de meest natuurlijke en de beste voor de bij.
Stichting Bee Foundation
Ondanks de moeite van imkers zoals Sonne, zijn wilde bijen in gevaar. Meer dan de helft van de bijensoorten in Nederland wordt met uitsterven bedreigd. Door het gebruik van pesticiden en de weinige variatie aan planten in weilanden en bloemen in onze tuinen wordt het leefgebied van de bij steeds kleiner. We moeten de leefomgeving van bijen beter beschermen en leefbaar houden.
Bee Foundation legt ‘ Een bijenoase is een plek waar inheemse bomen en struiken worden geplant. Deze flora bevat veel voedsel voor bijen en andere blije fladderaars zoals hommels en vlinders. Lees hier over de bijenoase Beukenburg. https://bee-foundation.nl/project/bijenoase-beukenburg/ ’ aan en geeft ‘bij-les’ op scholen, aan organisaties en overheden. Op de bijenacademie kun je leren over het leefgebied van de bij. In dit BrightVibes artikel vind je 9 tips om zelf bevriend te raken met de bij. En Sonne, de bijenkoningin, zet haar drie tips voor ons op een rij:
1. Al ons eten halen uit landbouwsystemen die goed zijn voor bijen. In 2050 halen we bijna al ons voedsel uit onze eigen landbouw. Bijen zijn heel belangrijk voor de bestuiving van de gewassen die we verbouwen. We eten meer plantaardig; gezond voor onszelf en de planeet. Lees meer hierover in de toekomstige voedselvisie van de WUR.
2. Het herstellen van de natuur: ervoor zorgen dat een veel groter deel van Nederland (weer) wild wordt.
3. Een wilgenboom planten: de wilg is een van de belangrijkste voorjaarsbomen voor bijen. Met een wilg creëer je een jungle aan nectar voor alle solitair levende bijen in Nederland.
'Be(e) there' voor de bij
Je kunt Bee Foundation steunen via hun website. Daarnaast kun je in je eigen tuin of op je balkon ook een bijvriendelijke omgeving creëren. Check het BrightVibes artikel met 9 tips om bevriend te raken met de bijen in je omgeving.