Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

De meest vrijgevige miljardair waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt

4 min leestijd

Inspirerende Mensen
De meest vrijgevige miljardair waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt
Source: brightvibes

Deze miljardair heeft meer van zijn geld weggegeven dan bijna alle andere mensen in de geschiedenis van de mensheid, en je herkent zijn naam waarschijnlijk niet eens.

Die miljardair die belastingvrij-winkelen pionierde, heeft bijna al zijn geld weggegeven

Charles "Chuck" Feeney is een Iers-Amerikaanse zakenman, filantroop en de oprichter van The Atlantic Philanthropies, een van de grootste privé stichtingen ter wereld. Hij heeft zijn vermogen verdiend als de medeoprichter van de Duty Free Shoppers Group, dat het concept van belastingvrij-winkelen pionierde. Gedurende zijn leven heeft Feeney meer dan 8 miljard dollar weggegeven en heeft nu zijn laatste paar miljoen aangebroken. Hij noemt het "Geven tijdens het Leven."

Chuck Feeney: miljardair met een missie om platzak te rakenSource: Facebook/ThisIsZinc

Tegen de tijd dat de stichting klaar is, zal ze meer dan 8 miljard dollar hebben weggegeven

Bescheiden. Strategisch. Barmhartig. Charismatisch. Complex. Deze woorden beschrijven Chuck Feeney, oprichter van The Atlantic Philanthropies. En toch heeft deze man, die altijd tweede klas vliegt en zijn documenten in een plastic zak draagt, bijgedragen aan veranderingen van historische afmetingen. Waaronder:

  • Het vredesproces in Noord-Ierland bevorderen.
  • Het katalyseren van de stichting van een kennis economie in Ierland en Australië.
  • De afschaffing van de doodstraf voor minderjarigen en het terugbrengen van het aantal kinderen dat geen zorgverzekering heeft in de verenigde Staten.
  • Het garanderen van levensreddende medicijnen voor miljoenen met het HIV/aids virus in Zuid-Afrika.
  • Het helpen van Vietnam met het ontwikkelen van een eerlijk systeem om zorg door het hele land te bieden.

Gedreven door de overtuiging dat de beste manier om je rijkdom te gebruiken is door het helpen van mensen, stichtte Feeney Atlantic in 1982. Tegen de tijd dat de stichting volledig klaar is met haar werkzaamheden, zullen ze meer dan 8 miljard dollar in subsidies hebben weggegeven.

Bron: AtlanticPhilanthropies.org

Warren Buffett en Chuck Feeney (right) bij de prijsuitreiking waar de Iers Amerikaanse zakenman de Forbes 400 Lifetime Achievement Award ontving.
“Chuck is een rolmodel… hij is mijn held en die van Bill Gates. Hij zou iedereens held moeten zijn.” – Warren Buffett Warren Buffett en Chuck Feeney (right) bij de prijsuitreiking waar de Iers Amerikaanse zakenman de Forbes 400 Lifetime Achievement Award ontving. Source: IrishTimes.com

Geven tijdens het Leven

The Atlantic Philanthropies zijn gesticht door entrepreneur Chuck Feeny die in 1982 besloot zijn rijkdom in dienst van zijn medemens te stellen. Een held in het Geven tijdens het Leven, vindt Feeney al lange tijd dat rijke mensen hun rijkdom voor het goed zouden moeten gebruiken tijdens hun leven. Die opvatting, die een drijvende factor in het werk van de stichting is, leidde ertoe dat de beheerders in 2002 besloten dat Atlantic een einddatum zou krijgen…

Atlantic, dat gepland staat om te sluiten in 2020, heeft de laatste financiën eind 2016 geregeld. In de loop van 35 jaar hebben ze in totaal 8 miljard dollar geïnvesteerd in veelbelovende programma’s en mensen en op plekken waar ze de kans zagen om mogelijkheden te creëren en grotere rechtvaardigheid en vermogen voor iedereen te promoten. Omdat ze ervan overtuigd zijn dat het noodzakelijk is om zo snel mogelijk iets diepgewortelde issue te doen, zijn veel van hun subsidies grote gokken, zo ontworpen om blijvend resultaat op te leveren. 

Bron: AtlanticPhilanthropies.org

In 1984, schreef hij in het geheim al zijn vermogen, waaronder zijn 38,75% eigenaarschap van het belastingvrij-winkelen bedrijf over naar Atlantic Philanthropies. Atlantic groeide door vroege investeringen in bedrijven als Facebook, Priceline, E-Trade, Alibaba en Legent.
Door een zakelijk geschil in 1997, werd meneer Feeney gedwongen bekend te maken dat hij Atlantic in het heimelijk subsidieerde In 1984, schreef hij in het geheim al zijn vermogen, waaronder zijn 38,75% eigenaarschap van het belastingvrij-winkelen bedrijf over naar Atlantic Philanthropies. Atlantic groeide door vroege investeringen in bedrijven als Facebook, Priceline, E-Trade, Alibaba en Legent. Source: azquotes.com

Filantropie op zo’n grote schaal begon met Carnegie en Rockefeller en bestaat nog steeds

Chuck Feeney is niet de enige. De stichters van Groupon en GoDaddy, hebben, samen met miljardair investeerder Warren Buffett en Microsoft oprichter, Bill Gates en zijn vrouw Melinda, toegezegd minstens 50% van hun rijkdom weg te geven. Tientallen andere miljardairs hebben nu ook de “Giving Pledge" afgelegd.

Maar dit soort vrijgevigheid is niets nieuws. Hier zijn een aantal andere extreem rijke filantropen die een duizelingwekkend groot gedeelte van hun eigen geld weggaven:

Andrew Carnegie

De Amerikaanse staal magnaat van de negentiende eeuw, Andre Carnegie, wordt niet alleen herinnerd als een van de rijkste mannen aller tijden, maar ook vanwege zijn filantropische nalatenschap waarbij hij miljarden doneerde aan onderwijs en onderzoek instituten. Voor zijn dood op 11 augustus 1919, had Carnegie $350,695,654 gedoneerd aan verschillende goede doelen, waarbij een van de meest toonaangevende was het stichten van vele bibliotheken en universiteiten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk. Canada en andere landen, evenals een pensioenfonds voor voormalige werknemers. Carnegie schreef "The Gospel of Wealth", een artikel waarin hij zijn overtuiging uitsprak dat de rijken hun rijkdom zouden moeten gebruiken om de maatschappij te verrijken; hij is beroemd om zijn gezegde "…de man die rijk sterft, sterft in schande." wat in een notendop zijn leidende wijsheid was achter zijn filantropische initiatieven.

Een zelf opgeklommen man van bescheiden afkomst; Carnegie werkte hard vanaf zijn kindertijd. Met voortdurende voortgang, bouwde hij spaargeld op die investeringen werden. Uiteindelijk werden zijn investeringen zijn kapitaal voor een breed scala aan ondernemingen verspreid over spoorweg, slaapwagens voor de spoorweg, bruggen, boortorens en financiën waardoor hij op de top van zijn carrière een ontzagwekkende  $297.8 miljard waard was.

John D. Rockefeller

Het wordt algemeen aangenomen dat  John D. Rockefeller de rijkste man van de moderne geschiedenis is en zijn naam is bijna synoniem geworden voor kapitaal. Interessant is dat hij gedurende zijn hele carrière filantropisch actief was en niet pas op het einde. Rockefeller gebruikte zijn enorme fortuin of de moderne systematische aanpak van filantropie met stichtingen op te zetten, wat een ingrijpend effect had op de geneeskunde, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Onder zijn belangrijkste bijdragen vallen het opzetten van de Rockefeller Stichting in 1913 waar hij bijna $250 miljoen aan doneerde om volksgezondheid, medische training en kunst over de hele wereld te steunen en prmoten. Rockefeller werd rijk door de oliebusiness en stichtte de standard oil company, die al snel de gehele energie industrie domineerde. Uiteindelijk werd hij ervan beschuldigd monopolistische praktijken te stimuleren, maar tegen die tijd had hij zich al verbreed naar andere ondernemingen en het Rockefeller fortuin werd op $323.4 miljard geschat.

Warren Buffett

In 2006 werd Warren Buffett als de derde rijkste man ter wereld gezien, en hij haalde de krant toen hij toezegde om 85% van zijn geld aan liefdadigheidsinstellingen te geven, in het bijzonder de Bill en Melinda Gates Foundation. Als een van de meest spraakmakende investeerders van Amerika, staat Buffet al jarenlang zonder afwijken in de top drie van rijkste mannen ter wereld. Op het hoogtepunt van zijn vermogen, werd Buffet op $62 miljard geschat, hoewel dat momenteel nog maar een ‘kleine’ $47 miljard is. De grootste bron van zijn fortuin is het textielbedrijf, Berkshire Hathaway dat hij in 1965 overnam. Hij gebruikte het bedrijf uiteindelijk als een manier om te investeren in verschillende sectoren zoals verzekering, voedsel, voorzieningen en, recentelijk, groene energie.

(om nog meer superrijken te zien die hun fortuin weggaven, klik op de link hier beneden)

Bron: Futurescopes.com

Feeny over Geven en Leven “Het is vrij simpel eigenlijk. Je krijgt meer voldoening wanneer je geeft als je nog leeft en erbij betrokken bent. Je leert en doet aanpassingen om de hoogste en beste manier van je bronnen in te zetten. Zo kun je zien wat jij hebt helpen verwezenlijken.” Source: Youtube/AtlanticPhilanthropies
Maak impact

Een filantroop worden in drie simpele stappen (een geïllustreerde handleiding)

Een filantroop worden (iemand die zijn of haar tijd, geld en/of reputatie aan goede doelen doneert), kan iets ontzettend bevredeigends zijn. Hier is een stap voor stap handleiding in drie fases, met 10 illustraties om jou te helpen te genieten van de voordelen van geven en leven.