Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Michael creëerde een stadsboerderij door oude banden en meer dan 1.000 plastic flessen te upcyclen.

5 min leestijd

Duurzame Aarde
Filipino creates a rich urban farm by upcycling old tyres and over 1,000 plastic bottles
Source: Michael Triviño/ManilaBulletin

Met behulp van afgedankte spullen zoals banden en flessen besloot een zakenman in de Filippijnen zijn braakliggend terrein om te vormen tot een stadsboerderij en het te vernoemen naar zijn dochter “Myrtle Sharrin’s Garden”.

Filippijns quarantaineproject werpt vruchten af

Als "quarantaineproject" besloot Michael Triviño, een zakenman in Quezon, Filippijnen, om zijn braakliggend terrein om te vormen tot een stadsboerderij en noemde het "Myrtle Sharrin’s Garden”, naar zijn dochter. Omdat hij geen werk had tijdens de gemeenschapsquarantaine, hield Triviño zich bezig met het verbouwen van gewassen. Hij ontdekte zijn interesse in de stadslandbouw toen hij de tuinbouw vlogs bekeek en zich bij online-groepen aansloot.

Source: Michael Triviño/ManilaBulletin

Michael Triviño, een 43-jarige zakenman/boer, poseert met zijn mango’s.

Hij ging naar de supermarkt, kocht zaden, zaaide de zaden in plastic flessen en plaatste ze in zijn lege achtertuin. In plaats van potten te kopen, koos hij ervoor om oude flessen, banden en kratten te upcyclen. "Aangezien ik de kavel in bezit heb, ben ik degene die beslist wat en waar te planten. Voor mij is het mijn kleine project," zei de stadsboer. Om de oppervlakte verder te maximaliseren, heeft Triviño zijn flessenbakken aan de muur bevestigd. Hij maakte ook rekken van bamboe waar hij andere flessen in plaatste.

Source: Michael Triviño/ManilaBulletin

240 vierkante meter grote tuinboerderij, die Triviño en zijn vrienden in 30 dagen hebben gebouwd.

Van een rommelige opslagruimte is hun achtertuin nu in een bloeiende stadsboerderij veranderd. Hij begon het project afgelopen april met de hulp van zijn chauffeurs en helpers uit zijn transport bedrijf. Omdat zijn werknemers geen geplande ritten mochten maken, bedacht Triviño een manier om hun inkomen te handhaven door middel van zijn boerderijproject. "Ze hebben mij geholpen bij de bouw van de boerderij, zodat ze in ieder geval hun inkomen konden krijgen. De bamboe die ik gebruikte was ook van hen, dus iedereen heeft geld verdiend. Sommige van mijn chauffeurs hebben bamboebomen op hun boerderijen in de buurt, dus heb ik ze gekocht."

Source: Michael Triviño/ManilaBulletin

Triviño deelt een maaltijd met zijn medewerkers in de tuin.

Triviño verbouwt voornamelijk bladsla, maar ook aubergine, okra, tuinradijs, paksoi, mosterdplanten, wateryam en kruiden. Zijn oorspronkelijke plan was om alleen sla te planten in zijn PET-flessen, maar het bleek dat hij zoveel zaden had gekocht dat hij geen flessen meer had, dus gebruikte hij andere materialen zoals banden en kratten.

Source: Michael Triviño/ManilaBulletin

Triviño heeft meer dan 1000 flessen geupcycled tot plantenbakken in zijn achtertuin.

"Ik hou van sla, daarom was ik van plan om ze in mijn PET-flessen te verbouwen. Omdat ik wat enthousiast was met het kopen van zaden, heb ik uiteindelijk mijn tuinradijs en water-spinaziezaden op de gebruikte banden geplaatst. De eerste paar zaden gingen geweldig en groeiden tot op heden met succes, zodat ik alle zaden die ik kocht, kon planten. Hij kweekt ook sla in zijn zelfgemaakte hydrocultuur systeem.

Source: Michael Triviño/ManilaBulletin

Om de zaden binnen de beschikbare oppervlakte te kunnen zaaien is verticale landbouw toegepast

Aubergines en okra kan hij twee keer per week oogsten, terwijl sla wekelijks wordt geoogst. Elke dag geeft Triviño de planten rond zes uur ’s ochtends water en controleert hij ze op de aanwezigheid van insecten. Ook verwijdert hij dagelijks onkruid en droge bladeren. Hij leert alles via het internet, tips voor het planten tot het maken van zijn natuurlijke, zelfgemaakte meststoffen en pesticiden. Hij woont ook webinars bij die betrekking hebben op tuinieren of landbouw.

Source: Michael Triviño/ManilaBulletin

Triviño’s dochter Myrtle Sharrin, naar wie de boerderij is vernoemd, showt een geoogste luffa.

De belangrijkste reden, waarom hij de tuin is begonnen is voor privé consumptie door zijn gezin. Triviño zegt: "We kunnen zoveel besparen, omdat we geen groenten hoeven te kopen die gewoon in onze tuin te vinden zijn". Hij is bijzonder blij met zijn pas ontdekte passie. "Tijdens het tuinieren voel ik me gelukkig, vooral als ik progressie zie in wat ik aan het doen ben. Het is ook mijn manier om de stress los te laten."

Passie voor het verbouwen van voedsel voor zijn familie, buren, vrienden en medewerkers.

Elke maand kan de Triviño-familie tot €70 aan kosten voor voedsel besparen. In augustus gaan de producten alleen naar hun maaltijden en delen ze ook wat met hun vrienden, werknemers en buren. In september begon Triviño hun producten ook te verkopen en hij is van plan zijn stadsboerderij uit te breiden door gebruik te maken van een ander braakliggend terrein, dat ook in zijn bezit is.

As many people lose jobs and struggle to find purpose due to the current situation, Michael Triviño found passion in producing food not only for his family, but for his neighbours, friends, and employees as well. Hats off to Michael Triviño.

Onlangs won Triviño de AgriKwento wedstrijd van ATI CALABARZON.

Bron: ManilaBulletinAll Photos: Michael Triviño.

STADSBOERDERIJ DOOR TE UPCYCLEN EN DE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG’S)

De Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel ‘Duurzaamheidsdoelen’ geven houvast op weg naar die positieve verandering. De 17 doelen zijn opgesteld om van de wereld nog vóór 2030 een betere plek te maken. Voor iedereen. De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.

Stadsboerderij door te upcyclen maakt onderdeel uit van de volgende SDG’s:

Source: None

SDG 12 – VERANTWOORDE CONSUMPTIE EN PRODUCTIE

Het produceren en consumeren van goederen kan en moet anders: het gebruik van vervuilende energiebronnen moet worden teruggeschroefd, verspilling moet worden geminimaliseerd en we moeten de verschuiving maken naar een groene levensstijl. Daar draait SDG 12 om. 

Lees hier meer over SDG 12 – verantwoorde productie en consumptie

Source: None

SDG 13 – KLIMAATACTIE

De opwarming van de aarde zorgt steeds vaker voor overstromingen, droogte en andere extreme weersomstandigheden. Met SDG 13 wordt actie ondernomen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de opwarming van de aarde tegen te gaan. 

Lees hier meer over SDG 13 – klimaatactie

Source: None

SDG 15 – LEVEN OP HET LAND

SDG 15 zet het beschermen, herstellen en bevorderen van duurzaam gebruik van ecosystemen centraal. Ontbossing en verwoestijning zijn een bedreiging voor al het leven op aarde. Hoewel de berichten over de afnemende biodiversiteit alarmerend zijn, is er nog genoeg reden tot hoop. 

Lees hier meer over SDG 15 – leven op het land

Maak impact

Wat is urban farming

Urban farming klinkt als een paradox. We zijn gewend dat landbouw op het platteland plaatsvindt, en niet in de drukke, grote, betonnen stad. Toch gebeurt het steeds meer. Steeds meer stedelingen verbouwen hun eigen voedsel. Dit gebeurt niet alleen op volkstuintjes die zijn omsloten door spoorwegen, autowegen en flatgebouwen. Urban farming wordt ook gedaan op het dak van gebouwen, in tuinen, verticaal en op balkons.