Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Hoe Kenia ’twee keer de zon oogst’ om de oogstopbrengst te verhogen

3 min leestijd

Duurzame Aarde
How Kenya is ‘harvesting the sun twice’ to boost crop yields
Source: Chloride Exide Ltd./University of Sheffield

Proeven met agrovoltaïsche energiesystemen die zonne-energie, gewasproductie en regenwateropvang op hetzelfde landoppervlak combineren, hebben de oogst van grotere, gezondere gewassen doen toenemen.

Twee keer oogsten van de zon kan de sleutel zijn tot Kenia’s energieprobleem

Zonne-energie wordt gezien als een belangrijke manier om de energie-uitdagingen van Oost-Afrika aan te pakken, maar de oplossing is niet zo eenvoudig als het installeren van traditionele zonnepanelen op grote stukken land, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Sheffield, Zuid-Yorkshire. Daarom hebben zij gewerkt aan een oplossing… de zon twee keer oogsten!

Bij deze techniek, die bekend staat als agrivoltaics, wordt zonne-energie twee keer geoogst: waar panelen traditioneel worden gebruikt om de zonnestralen te benutten voor het opwekken van energie, worden ze ook gebruikt om schaduw te geven aan groeiende gewassen, waardoor het vocht in de bodem wordt vastgehouden en de groei wordt gestimuleerd. 

Afbeelding: Chloride Exide Ltd.
Een onderzoekssamenwerking tussen de Universiteit van Sheffield en het Latia Agripreneurship Institute in het semi-aride district Kajiado heeft veelbelovende resultaten opgeleverd Bij deze techniek, die bekend staat als agrivoltaics, wordt zonne-energie twee keer geoogst: waar panelen traditioneel worden gebruikt om de zonnestralen te benutten voor het opwekken van energie, worden ze ook gebruikt om schaduw te geven aan groeiende gewassen, waardoor het vocht in de bodem wordt vastgehouden en de groei wordt gestimuleerd.

Afbeelding: Chloride Exide Ltd. Source: Chloride Exide Ltd./University of Sheffield

Agrivoltaïsche systemen combineren zonne-elektriciteit, gewasproductie en regenwateropvang

Hoewel aan de grond bevestigde zonnepanelen verschillende voordelen bieden in verband met schone energievoorziening, missen zij kansen om naast de elektriciteitsvoorziening ook voordelen te bieden voor het levensonderhoud, en in sommige gevallen kunnen zij zelfs afbreuk doen aan andere ontwikkelingsdoelstellingen. 

Grondgebonden zonnepanelen onttrekken bijvoorbeeld land aan de voedselproductie, en in een tijd waarin de oogstopbrengst wordt bedreigd door een veranderend klimaat, een groeiende bevolking en onzekere grondbezit omstandigheden, kunnen we niet het risico lopen dat de druk op de grondreserves nog toeneemt. 

Agrivoltaïsche energiesystemen kunnen echter de levering van zonne-elektriciteit, de productie van gewassen en de opvang van regenwater op hetzelfde landoppervlak combineren. In plaats van dicht bij de grond te worden gemonteerd zoals bij traditionele zonne-energiesystemen, worden agrivoltaïsche systemen enkele meters hoog gebouwd, met openingen tussen de zonnepanelen, zodat er gewassen onder kunnen worden geteeld.

Bron: Sheffield.ac.uk

Een eerste onderzoekssamenwerking van een jaar tussen de universiteit van Sheffield, World Agroforestry en het in Kajiado gevestigde Latia Agripreneurship Institute heeft veelbelovende resultaten opgeleverd in het semi-aride district Kajiado, op 90 minuten rijden van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. 

Afbeelding: C. Lamanna (ICRAF)
Vorige maand werd het volledige project officieel gelanceerd Een eerste onderzoekssamenwerking van een jaar tussen de universiteit van Sheffield, World Agroforestry en het in Kajiado gevestigde Latia Agripreneurship Institute heeft veelbelovende resultaten opgeleverd in het semi-aride district Kajiado, op 90 minuten rijden van de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Afbeelding: C. Lamanna (ICRAF) Source: C. Lamanna (ICRAF)/University of Sheffield

Met dit systeem kunnen gewassen worden verbouwd op plaatsen die daarvoor ongeschikt waren

Veel plaatsen in Oost-Afrika hebben een hoge lichtintensiteit, hoge temperaturen en weinig neerslag. Agrivoltaïsche energiesystemen kunnen de productiviteit van de gewassen aanzienlijk verbeteren omdat de schaduw die door de zonnestralen wordt geboden, de hittestress en het waterverlies vermindert.

Deze gunstigere omgeving voor planten betekent dat het assortiment gewassen kan worden uitgebreid tot gewassen met een hogere waarde, wat het inkomen van boeren in achtergestelde plattelandsgemeenschappen kan verbeteren. Gewassen kunnen ook worden verbouwd op locaties die daarvoor vroeger ongeschikt waren, waardoor de voedselvoorziening en de inkomstenbronnen verder toenemen.

In samenwerking met Afrikaanse zonne-energie ontwikkelaars en een Keniaans agro-industrieel bedrijf, alsmede met niet-gouvernementele organisaties, regionale politieke organisaties, plaatselijke gemeenschappen en werknemers, hebben de onderzoekers project uitvoeringslocaties in Kenia en Oeganda geïdentificeerd. 

Bron: Sheffield.ac.uk

Hun schaduw vermindert een deel van de stress die planten ondervinden door de hoge dagtemperaturen en UV-schade. Afbeelding: Chloride Exide Ltd.
De zonnepanelen verminderen niet alleen het waterverlies van planten en de bodem Hun schaduw vermindert een deel van de stress die planten ondervinden door de hoge dagtemperaturen en UV-schade. Afbeelding: Chloride Exide Ltd. Source: Chloride Exide Ltd./University of Sheffield

Kan agrovoltaïsche energie Afrika en daarbuiten helpen?

Het project tracht te achterhalen of agrivoltaïsche technologie kan leiden tot een betere toegang tot energie en tot hogere inkomens door de productie van gewassen met een hogere toegevoegde waarde, en tevens de barrières binnen lokale gemeenschappen voor de invoering van de technologie te identificeren. 

De onderzoekers zullen nagaan welke economische, sociale, culturele en politieke factoren de uitbreiding van agrovoltaïsche systemen in deze regio bevorderen of belemmeren. Ze zullen ook nagaan hoe agrivoltaïsche technologie het best samen met de gebruikers kan worden ontworpen en input vragen van nationale en regionale beleidsmakers om informatie te verzamelen over de mogelijke uitrol van systemen in Oost-Afrika en daarbuiten.

Dit initiatief wordt gefinancierd als onderdeel van het collectieve programma van het Global Challenges Research Fund (GCRF) van UKRI en is een samenwerking met de Universiteit van York, World Agroforestry (ICRAF), Stockholm Environment Institute, Teeside University, Centre for Research in Energy and Energy Conservation, en African Centre for Technology Studies.

Bron: Sheffield.ac.uk

Deze boerderij in Kenia oogst de energie van de zon twee keer Zonne-energie doet de oogsten in Kenia toenemen - maar niet op de manier die je zou denken. Source: Facebook/WorldEconomicForum
Maak impact

IN 7 STAPPEN DUURZAMER ETEN.

Hier zijn 7 stappen om duurzamer te eten en jouw negatieve impact op het milieu zo klein mogelijk te maken. Hierdoor maken we met z'n alle de wereld een klein stukje beter!