Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Duurzaam elektronicabedrijf Fairphone verandert de wereld van smartphones voorgoed

5 min leestijd

Duurzame Aarde

In partnership met Fairphone

Fairphone verandert letterlijk de consumentenelektronica-industrie voorGOED. Ze maken geweldige duurzame, modulaire, gemakkelijk zelf te repareren telefoons, betalen hun fabrieksarbeiders in China een leefbaar loon, zijn e-waste neutraal en werken hard om de duurzaamheid te verbeteren.
SUSTAINABLE ELECTRONICS COMPANY FAIRPHONE IS CHANGING THE WORLD OF SMARTPHONES FOR GOOD

Fairphone is ’s werelds eerste smartphone-bedrijf dat ‘fair’ is voor mens en planeet. Ze produceren duurzame, modulaire, eenvoudig zelf te repareren smartphones waarvan ze willen dat je ze zo lang mogelijk gebruikt.

FAIRPHONE DAAGT DE HELE ELEKTRONICA-INDUSTRIE UIT

Het Nederlandse elektronicabedrijf Fairphone is niet zomaar een smartphonebedrijf. Het is in de smartphone-markt om die te veranderen. Voorgoed. Het is het eerste bedrijf dat de cyclus doorbreekt waarin je elke één of twee jaar een nieuwe smartphone moet kopen. Ze willen zelfs dat je je telefoon zo lang mogelijk houdt. Fairphone zet zich volledig in voor eerlijke materialen en lonen. Alles wat ze doen, doen ze op een schaalbare manier om de grootste smartphone producenten te inspireren. Je zou kunnen zeggen dat ze eigenlijk het eerste telefoonbedrijf zijn dat wil dat zijn concurrenten hen kopiëren. En Fairphone is nog winstgevend ook. Dus… als een relatief klein bedrijf als Fairphone dit allemaal kan, dan kunnen de grote spelers dat ook.

BrightVibes interviewde een aantal van de sleutelfiguren bij Fairphone, te beginnen met Bas van Abel,, oprichter en voormalig CEO van Fairphone.

ONTSTAAN UIT IDEALISME

Fairphone is het eerste telefoonbedrijf dat is ontstaan uit idealisme. In 2011 werd Fairphone niet opgericht om (eerlijke) telefoons te produceren, maar om mensen bewust te maken van de schadelijke effecten van de elektronica-industrie op mensen en onze planeet. 

Bas werd door vrienden gevraagd om te helpen bij het opzetten van een campagne rond ‘conflictmineralen’, waar hij tot dan toe niets van wist. Ze maakten een documentaire en combineerden deze met een crowdfundingcampagne die een enorm succes bleek te zijn. Binnen drie maanden hadden ze meer dan 7 miljoen euro opgehaald. Toen besloten ze de productie van de eerste Fairphone te starten, een telefoon die als voorbeeld dient voor de consumentenelektronica-industrie in het algemeen éen voor de smartphone-industrie in het bijzonder. Een industrie die elk jaar 1,4 miljard smartphones produceert tegen een zeer hoge prijs, zowel voor onze planeet als voor veel mensen die in deze sector werken. Bekijk deze video over de verborgen impact van de smartphone-industrie.

Bas van Abel, medeoprichter en bestuurslid bij Fairphone Source: BrightVibes

EERST FAIRPHONE, DAARNA TESLA.

De meeste mensen staan er misschien niet bij stil, maar een smartphone wordt gemaakt met ongeveer 50 verschillende materialen die moeten worden ingekocht en verwerkt. Fairphone heeft ervoor gekozen zich te richten op 14 materialen waarvan zij denken dat ze het meest kunnen bijdragen aan positieve verandering.

CEO Eva Gouwens vertelde BrightVibes:

“Als je verantwoordelijk bent voor het op de markt brengen van een product en je neemt die verantwoordelijkheid echt serieus en wilt rekening houden met mens en planeet, dan moet je beginnen bij de bron. Wat zijn de materialen? Een goed voorbeeld vind ik Fair Trade Gold.

Fairphone is het eerste telefoonbedrijf dat Fair Trade goud in zijn toestellen heeft verwerkt. Een ander voorbeeld is kobalt, dat vooral gebruikt wordt in batterijen van onze elektronische toestellen. Eva Gouwens:

“We hebben als Fairphone de Fair Cobalt Alliance opgericht; een alliantie waarin we andere producenten vragen om mee te werken aan de verduurzaming en het ver-eerlijken van kobaltmijnen. Tesla heeft zich vervolgens ook aangesloten bij de Fair Cobalt Alliance. En dan is het effect voor mijnwerkers ineens veel groter.”

Als initiatiefnemer van de Fair Cobalt Alliance bewijst Fairphone hoe een relatief kleine sociale onderneming daadwerkelijk een grote impact kan hebben op een complete industrie.

Eva Gouwens, CEO Fairphone Source: BrightVibes

EERSTE TELEFOON DIE GEMAAKT IS OM LANG MEE TE GAAN

De meeste telefoonbedrijven willen dat je zo vaak mogelijk een nieuwe telefoon koopt. We worden gebombardeerd met advertenties en aanbiedingen om ons ervan te overtuigen dat onze huidige telefoon dringend aan vervanging toe is. Terwijl de innovatie van echt nuttige functies min of meer op een laag pitje staat en onze telefoons nog steeds behoorlijk werken – of in ieder geval zouden kunnen werken.

Fairphone daarentegen spoort je aan om de aanschaf van een nieuwe telefoon zo lang mogelijk uit te stellen. Natuurlijk willen ze wel dat je een Fairphone koopt als de tijd rijp is. Maar als je er eenmaal een hebt, willen ze echt dat hun telefoon zo lang mogelijk meegaat. Zoals medeoprichter en hoofd productie Miquel Ballester Salvà uitlegt:

“Het uiteindelijke doel is dat we het aantal jaren dat toestellen worden gebruikt verhogen. Dat is de makkelijkste manier om de CO2-uitstoot die samenhangt met de productie van die telefoons te verlagen. Als we onze telefoons gebruiken, verdubbel de tijd die we nodig hebben om de helft van de telefoons te produceren. Zo simpel is het.”

En de eerste resultaten laten zien dat Fairphone zijn belofte waarmaakt; waar de norm is dat slechts 40% van de telefoons van 2,6 jaar of ouder nog in gebruik is, is dit percentage bij de gebruikers van Fairphones model 3 meer dan 80%.

MAAKTE APPLE MAAR ZULKE TELEFOONS…

Met zijn nieuwste model, Fairphone 4, geeft het bedrijf standaard garantie van 5 jaar. Bovendien kun je online veel verschillende onderdelen bestellen die iedereen gemakkelijk kan vervangen, gewoon met een schroevendraaier. Je kunt gemakkelijk het scherm, de usb-c poort, de camera enzovoort vervangen. Oh, en als je batterij niet meer werkt, heb je niet eens een schroevendraaier nodig. Je opent gewoon het klepje – gemaakt van 100% gerecycled plastic – en plaatst een nieuwe batterij.

“Een van de dingen waar ik echt trots op ben als het gaat om repareerbaarheid is dat we de eerste organisatie waren die een 10 uit 10 scoorde in de Ifixit-score. Het is een beetje alsof je zelf een meubelstuk bouwt. Het is echt een bevredigende activiteit” zegt Miquel Ballester Salvà.

Mocht je willen vergelijken hoe makkelijk het is om je Fairphone te repareren met hoe ongelooflijk complex – en duur – dit bij Apple is, dit is wat een redacteur van The Verge schreef over Apple’s ‘zelfreparatie’-dienst: “Ik krijg het gevoel dat Apple niet wil dat we ze repareren…”.

Dit is niet alleen goed voor mensen en de planeet, maar ook voor je portemonnee. 

“Uiteindelijk is dat ook goed voor de portemonnee. Mensen hoeven minder geld uit te geven aan reparatiediensten en ze kunnen hun telefoon sneller weer in werkende staat krijgen,” vertelt Miquel Ballester Salvà aan BrightVibes.

Mocht er iets vervangen moeten worden, dan kun je gewoon een nieuw scherm of USB-c poort bestellen en zelf vervangen. Het enige wat je nodig hebt is het volgen van hun eenvoudige instructies en een schroevendraaier. En niet onbelangrijk; in onze ervaring is de Fairphone 4 een geweldige telefoon. Het scherm is goed, hij draait op Android 11 en zal voldoen aan de vraag van de meeste smartphonegebruikers. En het is heerlijk om een batterij te hebben die je kunt verwisselen. Bij BrightVibes hebben we een reservebatterij gekocht en het scheelt ons sjouwen met een powerbank.

Eenvoudig te repareren Mocht er iets vervangen moeten worden, dan kun je gewoon een nieuw scherm of USB-c poort bestellen en zelf vervangen. Het enige wat je nodig hebt is het volgen van hun eenvoudige instructies en een schroevendraaier. En niet onbelangrijk; in onze ervaring is de Fairphone 4 een geweldige telefoon. Het scherm is goed, hij draait op Android 11 en zal voldoen aan de vraag van de meeste smartphonegebruikers. En het is heerlijk om een batterij te hebben die je kunt verwisselen. Bij BrightVibes hebben we een reservebatterij gekocht en het scheelt ons sjouwen met een powerbank. Source: Fairphone

LEEFBAAR LOON VOOR FABRIEKSARBEIDERS

Tot slot is Fairphone het eerste telefoonbedrijf dat een leefbaar loon betaalt aan zijn fabrieksarbeiders in China. China heeft wel een minimum loon, maar net als in veel andere landen staat dit niet gelijk aan een leefbaar loon, legt CEO Eva Gouwens uit:

“Een leefbaar loon is een inkomen waarmee je in de omgeving waar je woont een fatsoenlijk leven moet kunnen leiden. Zo kun je je kinderen naar school brengen en een beetje sparen voor als je oud bent én gewoon eten kopen en goede huisvesting vinden. Om de arbeiders die onze toestellen in elkaar zetten een leefbaar loon te geven, moeten we 2 dollar extra betalen per apparaat. Dat is minder dan een kop koffie.”

Om andere fabrikanten te inspireren het voorbeeld van Fairphone te volgen, maken ze alle gegevens openbaar in een white paper en dagen ze anderen uit hetzelfde te doen. Zoals hun CEO ons vertelde:

“Elk telefoonbedrijf kan en zou dit moeten doen. Als je geen 2 dollar extra per telefoon kunt vragen, moet je wel een hele slechte marketeer zijn.”

Maak impact

Change is in your hands

Fairphone has proven to have made a big impact already, despite being a relatively small player. Now, if you really need a new phone and you too want a great phone that lasts and that contributes positively to the lives of so many people and our planet, check them out.