Je kent ze misschien nog wel, de ‘rijdende winkel’. Eens per week kwam de supermarkt op wielen, vaak in een omgebouwde bus of vrachtwagen, langs in de buurt. Daar kon je dan ‘vergeten boodschappen’ en zware producten kopen. Mega handig!
Fietsende verpakkingsvrije supermarkt
Nu is de supermarkt op wielen terug, maar met een iets ander concept: Loos is een fietsende supermarkt waar je verpakkingsloos (;-)) boodschappen kunt doen. De fiets rijdt rondt door de stad Utrecht en brengt het buurtgevoel terug in de stad. BuurtSUPER dus, maar dan anders.
Recyclen goed, verpakkingsloos beter
In Nederland zijn we aardig goed bezig op het gebied van recycling en hergebruik. In 2016 werd per persoon 1,7 duizend kilo afval gerecycled, terwijl we per persoon 2,5 duizend kilo afval per jaar produceren. Wat betreft hergebruik stond Nederland bovenaan in de EU als het gaat om de inzet van gerecyclede materialen in nieuwe productieprocessen. In Nederland was die inzet destijds 29%, voornamelijk dankzij de inzet van de bouwsector (CBS.nl).
“We zijn hiermee begonnen omdat we gefrustreerd raakten door alle verpakkingen in de supermarkt.” – Saskia IJpema, medeoprichter Loos
Toch is het beter om gewoon zo min mogelijk afval te produceren. We zijn dan wel kampioen hergebruik, qua afvalproductie stonden we ook bovenaan in de lijst. Daarom is Loos in het leven geroepen. “Het is tenslotte beter om al het afval niet eens te produceren”, vertelt medeoprichter Saskia IJpema aan BrightVibes.
Het concept van Loos is eenvoudig: zij rijden rond met een boodschappenfiets; jij neemt een pot, bakje, beker of iets anders mee en laat je verpakking vullen met de boodschappen die je wilt. Loos krijgt de boodschappen zelf aangeleverd in grootverpakkingen van 5 tot 50 kilo, dus produceert zelf zo min mogelijk afval. Zo gaan Loos en Utrechters samen de strijd aan tegen de verpakking en afvalproductie.
Buurtgevoel
De fiets is echt een eye-catcher en krijgt veel positief commentaar. Buurtbewoners zijn vervolgens heel enthousiast als de mensen van Loos het verhaal van de ‘superfiets’ uitleggen. Wat ze ook zien is dat er een vaste-klantenkring ontstaat van mensen die elkaar meenemen naar of ontmoeten bij de fiets. Saskia: “met die mensen maken we dan een praatje en het is leuk dat we het buurtgevoel weer terugbrengen in de buurt.”
“We rijden nu rond met één fiets, ons prototype. Natuurlijk hebben we super veel dromen.” – Saskia IJpema
Uitbreiden buiten Utrecht
Op dit moment fietst Loos met één fiets rond door de stad Utrecht, maar ze dromen natuurlijk van meer. Deze fiets is het prototype, de eerste fiets. Intussen werken ze aan aan nieuw design voor een nieuwe fiets of kar, waarmee ze kunnen opschalen en kunnen uitbreiden naar andere steden. Intussen kunnen Utrechters in ieder geval verpakkingsloos boodschappen doen bij de rijdende supermarkt.
Nieuw jaar, nieuwe routes
Tijdens de feestdagen is Loos gesloten, maar in het nieuwe jaar gaat de fiets weer op pad. Te zijner tijd publiceert Loos nieuwe routes op zijn website. De fietsende buurtsuper komt dus weer bij je langs in Utrecht en jij kunt weer verpakkingsloos boodschappen doen!