Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Dit smartphonebedrijf streeft naar the Right to Repair: “Kun je het niet openmaken, dan kun je het niet bezitten”

3 min leestijd

Duurzame Aarde

In partnership met Fairphone

Fairphone verandert letterlijk de consumentenelektronica-industrie voorGOED. Ze maken geweldige duurzame, modulaire, gemakkelijk zelf te repareren telefoons, betalen hun fabrieksarbeiders in China een leefbaar loon, zijn e-waste neutraal en werken hard om de duurzaamheid te verbeteren.
Fairphone 2 featured

Fairphone steunt de Right to Repair-beweging en produceert eenvoudig zelf te repareren smartphones. Fairphone is een vernieuwer in de elektronica-industrie… met impact!

 

Fairphone steunt de Right to Repair-beweging

De Right to Repair-campagne, die in september 2019 werd gelanceerd, zet zich in voor het wegnemen van barrières om producten te repareren, zodat ze langer meegaan. De beweging vindt dat elektronische producten langer mee moeten gaan. Wanneer ze kapot zijn, moeten ze dus worden gerepareerd. Dit vereist dat producten worden ontworpen om te kunnen repareren. Voordeel: dat bespaart de planeet kostbare grondstoffen en het scheelt de consument geld. De beweging groeide al snel uit tot meer dan 40 organisaties in heel Europa. Onder hen zijn iFIXIT, het Europees Milieubureau (EEB) en Greenpeace. Als collectief van organisaties en individuen in heel Europa vragen zij slechts om één ding: de mogelijkheid om hun apparaten te kunnen repareren.

 

Fairphone verandert de industrie voorgoed

Fairphone, de producent van de allereerste modulaire en repareerbare smartphone, is een gamechanger. Voormalig CEO Bas van Abel richtte het bedrijf in 2013 op, nadat hij met succes zeven miljoen euro had opgehaald in een crowdfundingcampagne. Het is niet opgericht met het doel om smartphones te produceren en zo veel geld te verdienen. Fairphone is ontstaan uit idealisme. Het wil consumenten bewust maken van de schadelijke effecten die de elektronica-industrie heeft op mens en planeet. Fairphone staat voor een markt voor ethische elektronica en motiveert de industrie om zijn voorbeeld te volgen. Lees meer in dit BrightVibes artikel over hoe Fairphone de industrie het goede voorbeeld geeft.

 

Gebruik je telefoon zo lang mogelijkIn tegenstelling tot grote bedrijven is Fairphone het eerste elektronicabedrijf dat niet wil dat je elke twee jaar zijn nieuwste telefoon koopt.

 

Een 10/10 score voor repareerbaarheid

Het techbedrijf maakt smartphones die in alle opzichten duurzaam zijn: de toestellen worden geproduceerd met eerlijke materialen, ze betalen alle fabrieksarbeiders een eerlijk, leefbaar loon én ze willen dat hun toestel lang meegaat. De lange levensduur wordt bereikt door de modulariteit van de Fairphone die resulteert in een 10/10 scorende zelfreparatieservice. Als een onderdeel van het toestel kapotgaat, kun je dat ene onderdeel bestellen en het gemakkelijk zelf repareren met behulp van slechts een schroevendraaier. Als je een Fairphone koopt, heb je het recht op reparatie. Fairphone wil niet alleen dat je dat recht gebruikt. Ze willen dat je het eist van de gehele elektronica-industrie.

 

De productie van een telefoon heeft een grote impact op de planeet. Ten eerste worden meer dan 50 verschillende materialen gebruikt om één smartphone te produceren. Veel van die 50 zijn mijnbouwproducten zoals goud en kobalt. Het delven van deze metalen gebeurt vaak niet op een duurzame manier. Ten tweede is er het effect op het klimaat.

 

Monique Lempers, directeur Impact Innovation bij Fairphone, legt uit: “Ongeveer 75% van de CO2-voetafdruk komt van de productie van de telefoon. Die heeft een grote impact op ons klimaat, net als het afval dat hierbij ontstaat.”

 

53 miljoen ton e-waste

Het is de elektronica-industrie die producten levert – of het nu gaat om telefoons, laptops of huishoudelijke apparaten – die na een paar jaar defect raken of stuk gaan. Consumenten kunnen die producten niet repareren en gooien ze daarom weg. E-waste is daarmee de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. De Global E-waste Monitor 2020 van de VN stelt dat jaarlijks 53 miljoen ton e-waste wordt geproduceerd, waarvan slechts 15 tot 20 procent wordt gerecycled.

 

Eisen van de Right to Repair-beweging

De Right to Repair-beweging eist drie belangrijke dingen van beleidsmakers, die moeten worden doorgevoerd in de werkwijze van de elektronica-industrie. Ten eerste willen ze dat de Europese Unie ontwerpvoorschriften opstelt voor smartphones, laptops en andere IT-producten. Behalve een mooi en functioneel ontwerp, eist de campagne dat een product is ontworpen om makkelijk uit elkaar te halen en te kunnen repareren. Ten tweede eisen ze een eerlijke en toegankelijke mogelijkheid tot reparatie. “Repareren mag niet meer kosten dan een nieuw product kopen. Wij willen een universeel recht op reparatie: iedereen heeft toegang tot reserveonderdelen en reparatiehandleidingen gedurende de hele levensduur van een product.” (repair.eu) Ten derde wil de Right to Repair-beweging dat consumenten bij aankoop van een nieuw elektronisch apparaat worden geïnformeerd over de repareerbaarheid van het product.

Bij Fairphone wordt al aan deze drie eisen voldaan. Fairphone is een grote supporter van de Right to Repair-beweging. Mede-oprichter en hoofd productontwikkeling bij Fairphone, Miquel Ballester Salvà, omschrijft dit idee als volgt:

“Wat je ook koopt… je moet het kunnen bezitten, er alles mee kunnen doen wat je wilt en het dus ook zelf kunnen repareren.” 

Als je een apparaat koopt, is het jouw eigendom. Eigendom betekent in zijn visie ook dat je je toestel kunt repareren als er iets kapotgaat. Daarom is het motto van Fairphone: “kun je het niet openen, dan kun je het niet bezitten.”

 

Het is duidelijk dat Fairphone achter de Right to Repair-campagne staat en de elektronica-industrie wil verduurzamen. Daarom maakt Fairphone modulaire en repareerbare telefoons. Miquel Ballester Salvà: “Het is de simpelste manier om je telefoon langer te behouden. Als je je telefoon laat vallen en je display is kapot, dan is het heel simpel. Je moet een paar schroeven verwijderen en vervolgens gewoon het oude display losmaken en het nieuwe aansluiten. Het is echt heel eenvoudig.”

 

Initiatief, innovatief, impact

Fairphone ziet de toekomst hoopvol tegemoet. Lempers: “Ik zie echt dat er een groeiende markt is van duurzaam-denkende klanten die hun koopgedrag laten spreken.”

Veel meer consumenten zijn zich daadwerkelijk bewust van de impact die zijzelf en hun producten hebben op de planeet en kiezen daarom voor minder kopen óf voor eerlijke, duurzame producten. Ballester Salvà is ook hoopvol, want hij ziet dat de wetgeving in Europa aantrekt en dat de Right to Repair-beweging groeit en impact heeft.

“Er is in de afgelopen tien jaar veel gebeurd waardoor, laten we zeggen, de grote jongens ook in beweging zijn gekomen. En ik ben er trots op dat wij – als Fairphone – daar ook een rol in hebben gespeeld.”

Het is duidelijk dat Fairphone een bedrijf is dat initiatief toont door de Right to Repair-campagne te steunen en het recht op reparatie te bieden. Ze hebben een functionele en toch mooi ontworpen smartphone gemaakt die je zelf kunt repareren. Ze zijn innovators en maken reparatie toegankelijk, gemakkelijk en duurzaam – het is goedkoper dan een nieuwe telefoon kopen. En tot slot hebben ze impact! Fairphone wil dat de grote bedrijven veranderen en ze zien dat daadwerkelijk gebeuren.

 

 

 

 

Maak impact

Change is in your hands

Fairphone wil dat je je telefoon zo lang mogelijk houdt. Maar.. als je toch toe bent aan een nieuwe telefoon, denk dan eens aan het aanschaffen van een Fairphone. Dat is weer een goede stap richting een eerlijkere planeet. Je hebt de toekomst in handen!

Praat mee Login of Registreer om te reageren
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties