Handen omhoog als je ook het gevoel hebt dat je eigenlijk te veel werkt om nog productief te zijn. Welnu, in het Verenigd Koninkrijk hebben niet alleen werknemers dat gevoel. Ook werkgevers willen de kijk op werken veranderen en samen met verschillende campagnes en welwillende bedrijven zetten zij verandering in gang. De 4-daagse werkweek komt eraan en, verrassing, werkt productiever en winstgevender dan een full-time week. Wat haal jij er nog meer uit? Je werkt 4 dagen en krijgt betaald voor 5.
Niet meer van deze tijd
De 5-daagse werkweek met een weekend op zaterdag en zondag is niet meer van deze tijd. Want hoewel dit stramien helemaal niet zo’n oud fenomeen is – het tweedaagse weekend is namelijk In dit artikel lees je over de geschiedenis van het weekend, Saint Monday en hoe het debat van nu over de 4-daagse week te vergelijken is met het debat van drie eeuwen geleden over het weekend. https://theconversation.com/history-of-the-two-day-weekend-offers-lessons-for-todays-calls-for-a-four-day-week-127382 – ziet de toekomstige werkweek er toch anders uit. De Britse ‘4 day week campaign’ stelt dat onze werkweek ons gestresst en overwerkt maakt en zorgt voor burn-outs. Ze stelden een lijst op met voordelen voor werknemers, werkgevers, de economie, de maatschappij en het milieu. Bekijk de video hieronder waarin de campagne uitlegt waarom we een 4-daagse werkweek zouden moeten invoeren.
Succesvolle experimenten met 4-daagse werkweek
Een experiment in het Verenigd Koninkrijk waaraan 70 bedrijven deelnamen, in samenwerking met onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Oxford, Boston College en de Autonomy-denktank, bleek een groot succes. Halverwege de proef gaf 95% van de deelnemende bedrijven aan dat de productiviteit hetzelfde was gebleven óf omhoog was gegaan na het invoeren van een 4-daagse werkweek. 100 bedrijven in het VK gaan de 4-daagse week invoeren als het nieuwe normaal, zonder dat ze hun werknemers minder zullen betalen.
Andere tests met het project waren ook al succesvol, zoals bijvoorbeeld in Japan. Microsoft testte daar de 4-daagse werkweek en zag dat de productiviteit met wel 40% toenam. Dit experiment is al van drie jaar geleden, in augustus 2019, en duurde slechts één maand. Maar het resultaat was er niet minder om: werknemers waren gelukkiger, ze namen 25% minder vrije uren op en door de vrije vrijdag ging het elektriciteitsgebruik met 23% omlaag. Daarbovenop zei 92% van de werknemers de kortere werkweek fijner te vinden dan de full-time week en steeg de arbeidsproductiviteit dus met maar liefst 40%. Een win-winstituatie dus voor werkgevers en werknemers, die nog ‘gewoon’ full-time betaald krijgen.
Voordelen op een rij
Zoals je in de video hebt kunnen zien gaan er met de invoering van de 4-daagse werkweek veel voordelen gepaard. Voor het gemak hebben we die hier nog even op een rijtje gezet.
- Minder uren aan het werk betekent meer tijd voor je mentale en fysieke gezondheid en je sociale leven. Bovendien leidt dit tot een boost voor de toerismesector, omdat mensen meer vrije tijd hebben en meer leuke dingen zullen doen.
- Als vrouwen en mannen dezelfde uren maken, kunnen huishoudelijke taken die normaal aan vrouwen werden toegeschreven meer gelijk worden verdeeld.
- Minder werkloosheid en onderbezetting. Meer mensen kunnen aan het werk in hun sectoren en op hun eigen niveau.
- Voor bedrijven is het een manier om de loonstijging door inflatie op te vangen. Ze hoeven de lonen niet meer enorm te verhogen, omdat werknemers minder zullen werken voor hetzelfde full-time salaris (per saldo gaat iemand er dus al op vooruit).
- Het is ook nog eens beter voor milieu en klimaat, omdat mensen minder hoeven te forensen en/of met de auto naar het werk moeten rijden. En op kantoor gaat het gebruik van papier en elektriciteit omlaag.
- En tenslotte, het voordeel dat al vaker werd genoemd: de economische win-winsituatie. De productiviteit gaat omhoog en werknemers verdien per saldo meer, omdat ze minder uren maken voor hetzelfde salaris.
Naar berichtgeving van The Guardian
Werken om te leven
Als je nu ook een campagne wilt voor de 4-daagse werkweek, bekijk dan hoe de Britse 4 Day Week Campaign het aanpakt. We gaan voor een maatschappij waarin we werken om te leven en niet omgekeerd.