Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Helden op sokken van Let’s do Goods bouwen sokkenfabriek

2 min leestijd

Betere Samenleving
lets do goods fb
Source: Let's do Goods (Facebook)

Sokken.. je hebt ze in allerlei soorten en maten. Lange sokken, korte sokken, met prinsessen erop of met streepjes, of gewoon zwart. Voetbalkousen, balletsokjes, skisokken, sokken in sandalen. Bijna iedereen draagt sokken. Bijna iedereen.. want helaas leven er in Nederland ook mensen zonder dak boven hun hoofd; mensen die geen toegang hebben tot een nieuw paar sokken. Dankzij Let’s do Goods krijgen daklozen toch een paar sokken aangeboden. Kunstenaars ontwerpen sokken en voor elk verkocht paar sokken doneert Let’s do Goods een paar aan iemand die het nodig heeft. Nu willen ze de sokken zelf ook gaan maken in een eigen sociale werkplaats: The Social Sock Factory.

Tekort aan sokken

In Nederland zijn er ruim 60.000 mensen afhankelijk van kledinginzameling. Veel kleding die wordt ingeleverd is nog draagbaar en komt terecht bij de mensen die het nodig hebben, onder andere via het Leger des Heils. Maar juist dingen die het meest nodig zijn, worden niet ingeleverd: sokken. Toen Niels Hermus dat per toeval ontdekte, besloot hij de daklozen aan sokken te helpen. Eerst als hobby naast zijn baan, maar het sociale project groeide zo snel dat hij zijn baan opzegde en Let’s do Goods oprichtte. Nu verkoopt Let’s do Goods sokken en doneert het voor ieder verkocht paar een paar sokken aan hen die ze het hardst nodig hebben.

Kunstproject voor en door daklozen

De ontwerpers van de sokken zijn kunstenaars uit de 12 grootste steden in Nederland. Alle kunstenaars hebben persoonlijke ervaring met de daklozen-community. Ze hebben ofwel als dakloze geleefd, verslavingen gekend of een psychiatrisch verleden en zijn zogeheten ‘outsider artists’. Let’s do Goods geeft hun een podium om hun verhaal te vertellen en af te beelden op de sokken. Zo wordt het een echt voor-en-doorproject. In samenwerking met hulporganisaties als het Leger des Heils, Quiet en voedselbanken zorgt “Goods” ervoor dat de sokken bij de juiste persoon terecht komen.

“Samen met voormalig mensen van de straat, vóór mensen van de straat!” – Medewerker 50/50 workcenter Den Haag

Social Sock Factory

Maar het wordt nog meer voor-en-door wanneer Goods de social sock factory heeft opgezet. Goods wil de sokken die ze ontwerpen nu ook zelf gaan produceren in een lokale, sociale werkplaats. Samen met het Leger des Heils en het 50/50 workcenter Den Haag gaat Goods de factory realiseren. Dit schept werkgelegenheid voor deelnemers van het workcenter, ervaringsdeskundigen met dakloosheid, dus de doelgroep van Goods. In de Social Sock Factory worden duurzame sokken gemaakt van gerecycled katoen en polyester. Om de factory te realiseren is nog wel geld nodig, daarom is er een crowdfunding opgezet. De teller voor het eerste doel is bijna gehaald en staat nu op een kleine €22.000 van de benodigde €25.000.

Wij geloven dat we met deze investering op een positieve en sociale manier impact kunnen maken voor de allerarmsten. We geven hen een podium voor hun verhaal, we geven hen warme voeten en we geven hen een veilige werkplek.” – Niels Hermus, oprichter van Let’s do Goods

Crowdfunding Let's do Goods doet aan crowdfunding om de social sock factory te kunnen realiseren. Source: Let's do Goods
Maak impact

Support de Social Sock Factory

Koop voor het eind van het jaar een paar sokken en steun daarmee de realisatie van de Social Sock Factory. Een leuk kerstcadeau, want je geeft behalve een geliefde ook iets aan een ander. Neem een kijkje op de website om te zien wat voor kunstzinnige sokken Let's do Goods verkoopt en weggeeft.

Praat mee Login of Registreer om te reageren
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties