Gary Bencheghib en zijn broer en zus zijn op een missie om alle rivieren in Indonesië plasticvrij te maken. Ze richtten Sungai Watch op, een stichting die barrières in rivieren plaatst om plastic op te vangen. Tot nu toe verzamelden ze al meer dan 700.000 kilo plastic, terwijl ze de rivieren van Bali herstelden, die de verbinding vormen tussen het leven op het land en de oceaan.
De anti-plastic held van Bali
Gary’s activisme begon op 14-jarige leeftijd. Samen met zijn zus en broer, Kelly en Sam, haalde hij wekelijks het plastic van de stranden op Bali. Ze richtten Sungai Watch op om hun activisme uit te breiden en de resultaten te verhogen. Hun doel is om alle rivieren in Indonesië te herstellen, te beginnen op Bali. Tegenwoordig halen ze elke dag ongeveer twee ton plastic uit de rivieren. Voor zijn impact kreeg Gary de Ramon Magsaysay Award voor opkomend leiderschap. ‘De Aziatische Nobelprijs’ prijst Gary’s creatieve en jeugdige inspanning waarbij hij de gemeenschap betrekt en ondersteunt.
‘Het dorpsmodel’
Door moessonstormen komt er veel plastic in de natuur terecht. Maar vooral omdat huishoudens en fabrieken de rivieren als vuilnisbelt gebruiken, zijn de rivieren op Bali de meest vervuilde ter wereld. Sungai Watch test het zogenaamde ‘dorpsmodel’, legt Sam Bencheghib uit:
“we bouwen een faciliteit; installeren 15 tot 30 barrières in de rivieren en nemen mensen uit het dorp aan. We willen de lokale bevolking opleiden om het dorp zelfvoorzienend te maken na het volledig schoonmaken van de rivieren.”
Resultaat: schone rivieren en een tweede leven voor het plastic
Miljoenen Indonesiërs zijn voor vis en drinkwater afhankelijk van de rivieren. Dankzij de schoonmaak die Sungai Watch samen met de lokale gemeenschappen heeft gedaan, zien ze de vispopulatie terugkomen. Gary: “we zien ook geen plastic meer en dat is het beste in de hele wereld.”
De tonnen plastic die Sungai uit de rivieren verzamelt, worden gerecycled. Zij brengen het ingezamelde plastic afval naar de faciliteiten; sorteren het en bedenken een manier om het goed te hergebruiken. Ze veranderen plastic zakken in vezels waarvan ze panelen maken om als interieur te gebruiken. In de toekomst hopen ze met een Sungai Watch-meubelcatalogus te komen met items die ze kunnen verkopen om het project mee te financieren.
We komen om in het plastic. 14 vormen van plastic waarmee je vandaag nog kunt stoppen!
We laten de schildpad stikken, terwijl die daar niet om heeft gevraagd! We laten de oceanen vol lopen met plastic dat we gemakkelijk kunnen vervangen door meer ecologische alternatieven, van theezakjes tot tandpastatubes.