“Om een kind van kleur een blonde pop te geven. Of een kind dat geen helemaal haar heeft. Dat voelt gewoon niet goed, want die poppen lijken gewoon niet op de kinderen.”
Amy Jandrisevits werkte als kinderoncoloog met kinderen die leefden met kanker of bloedziektes. Onderdeel van haar werk was speltherapie met de kinderen. Maar het voelde niet goed om kinderen een pop te geven die niet op henzelf leek. Zeker voor kinderen in een ziekenhuis, die extra kwetsbaar zijn en de juiste zorg en aandacht verdienen, op een inclusieve manier. Nu heeft Amy een non-profitorganisatie waarmee ze poppen maakt voor kinderen die zichzelf niet herkennen in het speelgoed dat doorgaans in de winkels ligt. A Doll Like Me laat kinderen zich gezien voelen.
A Doll Like Me – Een pop zoals ik
Acht jaar geleden maakt Amy een pop voor een meisje van wie een been moest worden geamputeerd. Ze maakte een pop met één been dat eindigt op de knie. Toen het meisje haar pop zag, dacht ze: dat ben ik! Na die eerste pop kreeg Amy 200 verzoeken in een maand tijd. Natuurlijk lukt het haar niet om 200 persoonlijke poppen per maand te maken. Maar met haar moeders hulp heeft ze inmiddels wel meer dan 400 poppen gecreëerd. Omdat ze ouders niet om geld wil vragen als ze een pop voor hun kind heeft gemaakt, heeft ze van A Doll Like Me vier jaar geleden een non-profitorganisatie gemaakt. Mensen kunnen doneren zodat Amy weer nieuwe poppen kan maken voor iemands kind. Ze vindt het ontroerend om te zien hoe vrijgevig mensen zijn.
“Als je een pop geeft aan een kind dat je niet eens kent… dat is toch prachtig.”
Persoonlijk verhaal, persoonlijke pop
In gesprek met BrightVibes zei Amy: “ik voel me bevoorrecht om deel uit te mogen maken van de levens van de mensen voor wie ik poppen maak. Hun verhalen zijn vaak zo persoonlijk en rauw. Die verhalen verdienen het om te worden verteld.” Amy maakt poppen voor ieder kind, ongeacht gender, etniciteit, medische aandoening of lichaamstype. De poppen gaan de hele wereld over, van Egypte tot de VS en van Zuid-Afrika tot Australië. Elke pop is een waar kunstwerk, net zoals de kinderen die er een krijgen, die leven met ongelijke ledematen, albininisme, hersenverlamming, brandwonden of kanker.
“Elke pop maakt verschil”
De samenleving verbeteren
Dat is Amy’s missie. Ze wil de maatschappij inclusiever maken en ervoor zorgen dat elk kind zich gelijkwaardig voelt. Er is namelijk een kloof in welke kinderen zich gerepresenteerd zien in speelgoedwinkels. En veel kinderen zien zichzelf niet terug in boeken, films en de media. Amy wil daar verandering in brengen. In haar poppen kunnen kinderen zich wel herkennen en vinden ze de connectie die ze soms misten en waarnaar ze op zoek zijn. Amy kan het zelf het beste verwoorden:
“Dit zijn niet zomaar poppen. Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar zo’n pop kan letterlijk veranderen hoe een kind zichzelf ziet.”
Geef kinderen een pop die op hen lijkt
Je kunt Amy steunen en de samenleving inclusiever maken, zodat ieder kind zich gezien voelt. Amy stopt heel veel liefde in het maken van de poppen waarin kinderen zichzelf kunnen herkennen. Je kunt doneren via de 'doneer-knop' op Amy's website.