TTV Swift is een vereniging die vindt dat inclusiviteit vanzelfsprekend moet zijn. Aangepast sporten wil zeggen dat iedereen op zijn of haar eigen niveau mee kan doen met de tafeltennistraining.
Rolstoelvriendelijke accomodatie
Swift is dé tafeltennisvereniging van Deventer. Al sinds 1949 kan zowel jong als oud bij Swift terecht om de tafeltennissport te beoefenen. Met zo’n 150 leden is ze de grootste vereniging van Deventer en behoort zij tevens tot de grotere verenigingen van Nederland. De jongste leden zijn 3 á 4 jaar oud, maar er is ook een groot aantal leden van ruim zeventig jaar die wekelijks in de zaal achter de tafel staan.
Swift beschikt over een prachtige rolstoelvriendelijke accommodatie bestaande uit een sporthal en een grote kantine die enkele jaren geleden volledig zijn verbouwd.
Bron: TTV Swift
Iedereen sport op zijn of haar eigen niveau
Als je een achterstand hebt of een beperking waardoor je trainen in een reguliere groep lastig vindt, dan kun je bij TTV Swift terecht. Hier worden wekelijks de tafeltenniskwaliteiten getraind, waarbij plezier voorop staat.
Iedereen sport op zijn of haar eigen niveau en dat maakt deze groep uniek. Elke week wordt er weer een leuke les van gemaakt. De tafeltennistraining is samengevoegd met de showdown activiteit. Dit is een sport voor blinden en slechtzienden. Omdat beide sporten in één zaal worden beoefend is deze integratie weer een stap vooruit. TTV Swift vindt het belangrijk dat iedereen hier kan sporten. Of je nou een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking hebt, iedereen is welkom. Er wordt per individu gekeken wat de beste mogelijkheid is om kennis te maken met tafeltennis.
Bron: TTV Swift
De deur staat voor iedereen open.
Swift beschikt over een prachtige rolstoelvriendelijke accommodatie bestaande uit een sporthal en een grote kantine die enkele jaren geleden volledig zijn verbouwd. De vereniging is helemaal rolstoel toegankelijk en er is een verlaagde bar waar mensen in een rolstoel een drankje kunnen bestellen.
Bob Kelderman, voorzitter van TTV Swift: "We hebben 150 leden, maar we hebben ook 150 mensen met een beperking. Uiteindelijk hebben we allemaal een beperking alleen bij sommige mensen is het wat meer zichtbaar. Voor de vereniging is het belangrijkste dat voor iedereen de deur openstaat, dat wat je ook hebt, wie je ook bent, dat altijd die deur openstaat."
Stichting Deventer Sportploeg
TTV Swift is één van de deelnemende verenigingen van de Stichting Deventer Sportploeg. De Deventer Sportploeg is de meest bijzondere sportploeg van Deventer. Alle sporters hebben namelijk een (verstandelijke) beperking. Zij sporten bij verschillende reguliere sportverenigingen in de stad, op hun eigen niveau. Sporten is gezond en leuk om te doen. Het plezier dat de sporters van de Deventer Sportploeg hebben in het beoefenen van hun sport is groot. Ze zijn trots op de prestaties die ze leveren en ze genieten van de aandacht die ze krijgen.
Bron: Stichting Deventer Sportploeg
Meedoen.
De Stichting Deventer Sportploeg wil het mogelijk maken dat mensen met een beperking mee kunnen doen aan verschillende sporten in de stad. De Deventer Sportploeg heeft inmiddels veel ervaring opgedaan als het gaat om sporters met een beperking die ’gewoon’ meedoen bij een reguliere vereniging. Dat is natuurlijk niet zo gewoon: de sporters moeten kunnen sporten op hun eigen niveau en dat betekent vaak dat ze in een apart team of op een aparte tijd sporten, samen met andere sporters met een beperking. Dat vraagt ook om coaches en begeleiders die het leuk vinden om met deze groep te werken en die zich willen verdiepen in de speciale aanpak die daarvoor soms nodig is. Allemaal zaken waarbij de Deventer Sportploeg kan en wil ondersteunen! Zo wil de stichting (sport)verenigingen in Deventer stimuleren hun deuren open te zetten voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is een verrijking voor elke vereniging om deze sporters onder hun leden te hebben!
Bron: Stichting Deventer Sportploeg
SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS
Stichting Deventer Sportploeg draagt met haar impact bij aan de Sustainable Development goals. De SDG’s, oftewel Duurzaamheidsdoelen, geven houvast op weg naar die positieve verandering. De 17 doelen zijn opgesteld om van de wereld nog vóór 2030 een betere plek te maken. Voor iedereen. De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.
Armoede, geen toegang tot goed onderwijs, klimaatverandering. De moed kan je in de schoenen zinken als je aan zulke grote en complexe problemen denkt. Want in je eentje kun je toch nooit honger uitbannen, of het plastic probleem oplossen? Nee, dat klopt! Maar wat nou als we allemaal ons steentje bijdragen? Burgers, bedrijven én de overheid? Als we ons gezamenlijk inzetten? Dan maken we stap voor stap de wereld eerlijker, schoner, duurzamer en inclusiever. Wil jij ook bijdragen? SDG Nederland is dé organisatie die alle partijen bij elkaar brengt in Nederland, ook op lokaal niveau. Kijk voor tips wat jij kan doen op: sdgnederland.nl/doe-mee
De 17 Duurzaamheidsdoelen variëren van “goede gezondheid en welzijn” tot “kwaliteitsonderwijs” en “klimaatactie” en zijn er allemaal op gericht om van onze planeet een fijne plek te maken voor alle mensen en andere aardbewoners. Bekijk alle 17 SDG’s hier: SDG Duurzaamheidsdoelen
MET DE SOCIAL HANDPRINT VAN MAEX MAAK JE JE MAATSCHAPPELIJKE IMPACT OP DE SDG’S ZICHTBAAR
In een samenleving waarin sociale en duurzame waarden onderdeel uitmaken van de economie (betekeniseconomie/donut economy) is MAEX het platform om maatschappelijke impact te maken, meten en managen.
Steeds meer zal gevraagd worden naar de maatschappelijke waarde van een initiatief, bedrijf of organisatie. Er zijn twee manieren om je maatschappelijke waarde te vergroten, door zelf ‘goed’ te doen en dat zichtbaar te maken én door maatschappelijk te ‘investeren’. Met MAEX kan je beide doen en ook nog eens samen met anderen.
De founders van MAEX geloven in een samenleving waarin economische, ecologische en sociale waarden hand in hand gaan. MAEX, de maatschappelijke beurs, maakt de activiteiten en impact van sociale initiatieven zichtbaar en meetbaar. Via speciaal door MAEX ontwikkelde tools krijgen initiatieven toegang tot kennis, kapitaal en klanten. Ieder sociaal initiatief heeft een eigen profiel, en maakt zelf continu zichtbaar wat het initiatief doet, voor welke doelgroep en welke behoeftes ze hebben.
Bron: MAEX
SDG’s Stichting Deventer Sportploeg
Door de integratie van sporters met een beperking draagt de Stichting Deventer Sportploeg bij aan de SDG’s 1, 3, 4, 5, 8,10, 11 en 17. Hiermee creëren zij een maatschappelijke waarde van €100.000,-. Meer weten over waar deze waarde op is gebaseerd? Bekijk dan hier de Social Handprint van Stichting Deventer Sportploeg.
VOOR INITIATIEVEN EN SOCIALE ONDERNEMINGEN
Buurtinitiatieven, bewonerscollectieven, wijkcoöperaties en sociale ondernemingen maken met een gratis profiel op MAEX hun maatschappelijke waarde direct zichtbaar in de Social Handprint die op het profiel verschijnt.
Om deze community van initiatieven verder te helpen professionaliseren organiseert MAEX wij samen met hun partners Impuls donaties van geld, kennis en capaciteit.
MAEX helpt je met het maken, meten en managen van jouw impact op de samenleving. Neem deel aan de community en maak een profiel aan op MAEX.
SDG 17 – PARTNERSCHAP OM DE DOELEN TE BEREIKEN
SDG 17 heeft als doel instrumenten en partnerschappen te stimuleren om de voortgang van duurzame ontwikkeling te stimuleren.
Platforms – Beleidskaders – Samenwerkingsverbanden – Financieringsbudgetten
5 Manieren om inclusie te bevorderen
Wij geven 5 manieren om te werken aan de verschuiving van support naar eigen regie. De professional nieuwe stijl werkt aan participatie en inclusie, met oog voor de persoon met een (verstandelijke) beperking.