Merijn Tinga is windsurfer en activist en strijdt tegen plastic milieuvervuiling.
De strijd tegen plastic vervuiling
De Plastic Soup in de zee is uitgegroeid tot een uiterst serieus probleem en tast het ecologische welzijn van onze aarde en haar oceanen aan. Plastic afval dat in de natuur terecht komt, komt uiteindelijk vaak in de zee terecht. Merijn wil zijn steentje bijdragen en zorgen dat dit stukken minder gebeurt.
#Source2Sea
Toen Merijn bekend raakte met het fenomeen plastic soup, wilde hij er iets tegen doen. Ondertussen heeft hij verschillende campagnes ondernomen om plastic afval en vervuiling tegen te gaan.
In juni 2017 vertrok hij op een geweldige missie: in 28 dagen peddelde hij de Rijn af (1200 kilometers!) op een surfbord gemaakt van plastic dat hij in de rivier had gevonden. Hij confronteerde de bedrijven die verantwoordelijk waren voor het plastic dat hij onderweg vond. Hij liet zien hoeveel afval er aan de oevers van en in de rivier zit en liet zien hoeveel van dit afval uiteindelijk in de zee belandt.
Van Nederland naar Engeland
Veel landen, waaronder Nederland, hebben statiegeld ingevoerd voor grote plastic flessen.
Merijn wil dat er ook statiegeld wordt ingevoerd voor kleine plastic flesjes.
In buurland Duitsland is er al statiegeld op kleine flesjes en daar is het percentage van plastic flessen dat gerecycled wordt 98% wat aantoont dat het systeem wel degelijk werkt.
Merijn maakte een petitie die door zo’n 60,000 mensen getekend is waarop aangegeven werd dat hij wilde dat het statiegeld systeem wordt ingevoerd. Deze petitie heeft hij aan de tweede kamer aangeboden en vele partijen hebben aangegeven om vóór de invoer van statiegeld op kleine plastic flessen te stemmen op 13 december.
Directeuren confronteren met hun verantwoordelijkheid
Momenteel confronteert Merijn directeuren van grote plastic producerende bedrijven door deurwaarders op ze af te sturen.
We leren steeds meer over de schadelijke invloed van plastic vervuiling op ons milieu en producenten moeten veel meer verantwoordelijkheid nemen en maatregelen nemen om te voorkomen dat hun plastic verpakkingen in de natuur terecht komen. Supermarkt Albert Heijn is het grootste bedrijf dat nog steeds tegen statiegeld voor kleine plastic flessen is…
Choquerende plastic statistieken
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe schadelijk en omvangrijk het plastic afval probleem is…
- 20 miljoen kilo afval, voornamelijk plastic, komt jaarlijks in de Noordzee terecht.
- 14 miljoen plastic flessen komen jaarlijks in de Nederlandse natuur terecht.
- 40,000 kilo plastic afval komt jaarlijks in de Rijn en vervolgens in de zee terecht.
- Er is wereldwijd 2000 kilo plastic afval per vierkante kilometer strand.
- 100,000 zeedieren sterven jaarlijks als gevolg van plastic vervuiling.
- 1,000,000 zeevogels sterven jaarlijks als gevolg van plastic vervuiling in de zee.
We zijn dringend toe aan sancties en scherpere regelgeving op het gebied van plastic!
Maatregelen in regelgeving dienen getroffen te worden wanneer er het risico is dat plastic afval in een rivier, meer odf de zee terecht komt
-Merijn Tinga
Plastic Soup Surfer
Kijk voor meer informatie en updates over de deurwaarders voor grote bedrijven op de website van de Plastic Soup Surfer