Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

EU legt export van plastic afval naar arme landen aan banden

5 min leestijd

Betere Samenleving
EU bans plastic waste from being exported to developing nations
Source: Unsplash

De Europese Commissie heeft eind december bekend gemaakt dat de uitvoer van plastic afval vanuit de Europese Unie naar ontwikkelingslanden vanaf 1 januari sterk zal worden beperkt.

EU-verbod op de export van niet-recycleerbaar kunststofafval naar ontwikkelingslanden

Vanaf 1 januari 2021 mogen de 27 lidstaten van de Europese Unie geen niet-recycleerbaar plastic afval meer verschepen naar ontwikkelingslanden. Volgens de nieuwe regels mag alleen ‘schoon plastic afval’ dat kan worden gerecycled, worden geëxporteerd naar niet-OESO-landen. De nieuwe wetgeving maakt deel uit van de European Green Deal en het Circular Economy Action Plan van het blok. De maatregel is een reactie op een conferentie die vorig jaar werd gehouden en waarbij 187 landen overeenkwamen om plastic beperkingen in te voeren.

en de export van schone, ongevaarlijke afvalstoffen naar niet-OESO-landen wordt alleen toegestaan onder bepaalde, door de importeur vastgestelde voorwaarden.
Vanaf 1 januari mogen de lidstaten geen plastic afval meer exporteren dat gevaarlijk of moeilijk te recyclen is naar landen die geen deel uitmaken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, en de export van schone, ongevaarlijke afvalstoffen naar niet-OESO-landen wordt alleen toegestaan onder bepaalde, door de importeur vastgestelde voorwaarden. Source: Unsplash/Nareeta Martin

De EU bestrijdt de vervuiling met een verbod op de uitvoer van plastic afval naar armere landen.

Op dinsdag 22 december kondigde het uitvoerend orgaan van de Europese Unie nieuwe regels aan voor de verzending van plastic afval – waaronder een verbod op bepaalde exporten naar armere landen – die op 1 januari van kracht zullen worden als onderdeel van het circulaire actieplan voor de economie van de Europese Unie en de Europese "Green Deal".

De wijzigingen in de afvaltransport verordening van 2006 van de EU zullen van toepassing zijn op de export, import en intra-E.U.-transporten van kunststofafval, volgens een verklaring van de Europese Commissie. Verschillende transporten van en naar de 27 lidstaten van de EU zullen worden onderworpen aan een "voorafgaande kennisgevings- en toestemmingsprocedure".

De maatregelen komen voort uit een conferentie in 2019, waar 187 landen overeenkwamen beperkingen op te nemen in een verdrag van de Verenigde Naties uit 1989, een overeenkomst die door de voorstanders van de volksgezondheid en het milieu werd geprezen. Volgens de commissie "gaat de EU, door de export van moeilijk te recyclen kunststofafval buiten de OESO te verbieden, eigenlijk verder dan de eisen van het Verdrag van Basel".

Zoals Virginijus Sinkevičius, commissaris voor milieu, oceanen en visserij, het formuleerde: "Deze nieuwe regels geven een duidelijk signaal, dat we in de E.U. verantwoordelijkheid nemen voor het afval dat we produceren."

"Dit is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen de plasticvervuiling, de overgang naar een circulaire economie en het bereiken van de doelstellingen van de Europese Green Deal." 

Waarschuwing voor
Terwijl de nieuwe E.U. regels zijn ontworpen om te helpen voorkomen dat rijkere landen de armere landen uitbuiten, worden er wereldwijd nog steeds toenemende eisen gesteld aan meer ambitieuze inspanningen om #BreakFreeFromPlastic. Waarschuwing voor “valse oplossingen” zoals de productie van biologisch afbreekbaar plastic; anti-vervuilingscampagnes blijven aandringen op een verbod op plastic producten voor eenmalig gebruik, het creëren van ” krachtige systemen voor hergebruik “, en het nastreven van een circulaire economie. Source: Unsplash/Nick Fewings

Plastic afval uit ontwikkelde landen draagt bij aan de milieucrisis van armere landen.

De Duitse omroep Deutsche Welle stelde vast dat "de maatregelen volgen op het Chinese verbod op de invoer van plastic in 2018 en op verklaringen van milieuactivisten dat het afval in andere Aziatische landen, zoals Maleisië, terechtkwam en vervolgens in de oceaanwateren werd gedumpt".

Verwijzend naar Sinkevičius, voegde DW toe dat vorig jaar, "de E.U. 1,5 miljoen ton plastic afval exporteerde, voornamelijk naar Turkije en Aziatische landen zoals Maleisië en Indonesië".

Greenpeace Maleisië beschrijft in een rapport uit mei hoe plastic afval uit ontwikkelde landen bijdraagt aan de milieucrisis van het land.

"Wanneer kunststoffen van het ene land naar het andere worden geëxporteerd, kunnen ze een breed scala aan gevaarlijke chemicaliën meenemen", legt Kevin Brigden, senior wetenschapper van Greenpeace Research Laboratories, uit. "Onjuiste opslag en behandeling kan deze chemische stoffen later in het lokale milieu vrijgeven en bij verbranding kunnen zelfs nieuwe gevaarlijke stoffen ontstaan".

Heng Kiah Chun, een campagnevoerder van Greenpeace Maleisië, zei destijds dat "het illegaal dumpen van plastic afval uit meer dan 19 landen wereldwijd een onuitwisbaar stempel heeft gedrukt op Maleisië en andere landen in Zuidoost-Azië".

"Afgezien van de voortdurende Covid-19 pandemie, worden de gemeenschappen in Selangor en Kedah geconfronteerd met een andere onzichtbare vijand van chemische verontreinigingen die in ons milieu achterblijven met de mogelijkheid om in onze voedselketen terecht te komen," voegde de campagnevoerder eraan toe.

Greenpeace Duitsland campagnevoerder Manfred Santen benadrukte in mei dat exporterende landen, ook Duitsland, "de verantwoordelijkheid moeten nemen voor zijn afval" en "er is een strengere regelgeving nodig om de productie van onnodige plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik door multinationals als Nestle drastisch te verminderen, zodat afval niet in de eerste plaats hoeft te worden geëxporteerd".

Bron: CommonDreams.org

EEN VERBOD OP DE UITVOER VAN PLASTIC AFVAL EN DE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG’S)

De Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel ‘Duurzaamheidsdoelen’ geven houvast op weg naar die positieve verandering. De 17 doelen zijn opgesteld om van de wereld nog vóór 2030 een betere plek te maken. Voor iedereen. De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.

Een verbod op de uitvoer van plastic afval maakt onderdeel uit van de volgende SDG’s:

Source: None

SDG 1 – GEEN ARMOEDE

Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven, dat is het speerpunt van SDG 1. Daarnaast is er bepaald dat landen zich moeten inzetten voor sociale zekerheid. 

Lees hier meer over SDG 1 – geen armoede

Source: None

SDG 8 – WAARDIG WERK EN ECONOMISCHE GROEI

Iedereen die kan werken, zou de mogelijkheid moeten hebben om dit te doen, onder fatsoenlijke omstandigheden. SDG 8 richt zich daarom op waardig werk voor iedereen en inclusieve en duurzame economische groei. 

Lees hier meer over SDG 8 – waardig werk en economische groei. 

Source: None

SDG 13 – KLIMAATACTIE

De opwarming van de aarde zorgt steeds vaker voor overstromingen, droogte en andere extreme weersomstandigheden. Met SDG 13 wordt actie ondernomen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de opwarming van de aarde tegen te gaan. 

Lees hier meer over SDG 13 – klimaatactie

Maak impact

Hoe een sticker enorm veel plastic afval kan voorkomen

Zero Waste Nederland wil aanzetten tot daadwerkelijke acties op het gebied van afvalvermindering bij de bron, deze acties zichtbaarheid geven, en ze belonen door middel van een herkenbaar keurmerk.<br /> <br /> Iedereen is zich intussen goed bewust van het enorme plastic afvalprobleem dat we wereldwijd hebben. Er is veel aandacht voor projecten als de Ocean Cleanup en grote beach cleanup acties. Ook zijn er online vele blogs en vlogs te vinden met tips om in je persoonlijke leven afval te verminderen. En sinds enige tijd is er steeds meer belangstelling voor de circulaire of donut-economie.