Een nieuw bouwbesluit dat is ingevoerd in de Engelse kuststad Brighton and Hove schrijft voor dat nieuwe gebouwen van meer dan vijf meter hoogte speciale bakstenen moeten bevatten die nesten vormen voor solitaire bijen.
Bijenbakstenen in het bouwbesluit opgenomen voor nieuwe gebouwen in Brighton
Het beleid van de gemeenteraad van Brighton & Hove schrijft voor dat alle nieuwe gebouwen van meer dan vijf meter hoogte bijenbakstenen en voor gierzwaluwen geschikte vogelnestkastjes moeten bevatten. Deze bijenbakstenen hebben dezelfde afmetingen als gewone bakstenen, maar bevatten een reeks smalle openingen waarvan bekend is dat solitaire bijen er graag in nestelen. Het doel is de mogelijkheden voor biodiversiteit te vergroten. — Dezeen
Als je meer ruimte voor de natuur wilt maken, dan is een Bee Brick bijenhuis iets voor jou.
Perfect voor tuin-, design en natuurliefhebbers; de Bee Brick is een innovatieve nestplaats voor solitaire bijen, ziet er prachtig uit als hij gewoon in je tuin staat, maar kan ook worden gebruikt in plaats van een standaard baksteen in de bouw, waardoor er meer habitat ontstaat voor niet-zwermende solitaire bijen.
Bijenbakstenen bootsen bekende habitat na, maar er zijn potentiële gezondheidsrisico’s
"Bijenbakstenen zijn slechts een van de vele maatregelen die echt noodzakelijk zijn om de biodiversiteitsproblemen aan te pakken die door jarenlange verwaarlozing van de natuurlijke omgeving zijn ontstaan", zegt Robert Nemeth, het raadslid dat het initiatief steunt. "Meer beplanting, egelholen, gierzwaluwkasten en vogelvoederplaatsen zijn allemaal voorbeelden van andere goedkope en eenvoudige ideeën die samen op middellange termijn gemakkelijk voordeel kunnen opleveren," vertelde hij Dezeen .
De bijenbakstenen bootsen een bekende habitat na
Nemeth stelde de maatregel in 2019 voor en de bepaling is sinds 1 april 2020 opgenomen in de bouwvergunningen die door de gemeenteraad zijn verleend.
Terwijl gierzwaluwbakstenen al in veel Britse beleidsplannen voor ruimtelijke ordening zijn opgenomen, is de invoering van bijenbakstenen een betrekkelijk nieuwe ontwikkeling. Brighton is echter niet de enige – gemeenten Cornwall en Dorset hebben een soortgelijk beleid aangenomen.
"Solitaire bijen nestelen in afbrokkelend en oud metselwerk," zei ze, "maar moderne gebouwen zijn zo perfect dat alle holtes afgesloten zijn. We plaatsen een habitat in elk gebouw zoals dat al honderden jaren op natuurlijke wijze gebeurt."
Wetenschappers signaleren potentiële gezondheidsrisico’s
Wetenschappers zijn verdeeld over de doeltreffendheid van bijenbakstenen voor de verbetering van de biodiversiteit, waarbij volgens sommigen het gevaar bestaat dat zij mijten aantrekken en de verspreiding van ziekten bevorderen.
Dave Goulson, een biologieprofessor aan de Universiteit van Sussex, vertelde The Guardian dat hij de bakstenen had getest en tot de conclusie was gekomen dat de gaten te ondiep waren om "ideale woningen voor bijen" te zijn, maar "waarschijnlijk beter zijn dan niets".
Adam Hart, entomoloog en hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit van Gloucestershire, uitte ook zijn twijfels en verklaarde dat "goedbedoelde interventies ongewenste gevolgen kunnen hebben".
Bron: Dezeen
Kennis maken
Solitaire bijen zijn fascinerend om naar te kijken en een prachtige manier om kinderen kennis te laten maken met bijen. Solitaire bijen hebben geen koningin of honing om te beschermen, wat betekent dat ze niet-agressief zijn en niet zullen steken.
De ‘Bijenpaal’ en de ‘Bijenpot’
De ‘Bijenpaal’ is ontworpen als nestplaats voor solitaire bijen, maar is ook een mooi beeldhouwwerk om de aandacht te trekken in een tuin- of landschapsontwerp.De ‘Bijenpot’ is ook een optie en te gebruiken voor bijvriendelijke beplanting.
Hoe kunnen we bijen helpen en waarom is dit zo belangrijk
Het aantal bijen is de laatste jaren drastisch aan het afnemen. Zo erg dat wetenschappers zich zorgen beginnen te maken en dat is niet voor niks. Bijen bestuiven namelijk een groot deel van de gewassen die wij eten. Als er geen bijen meer zijn verdwijnen er ook heel veel soorten groente en fruit. Denk bijvoorbeeld aan appel, avocado, komkommer, broccoli en meloen. En dat niet alleen. Heel veel wilde planten sterven dan ook uit omdat hun stuifmeel niet meer door de bijen verspreid wordt.