Bioloog Dr. Hugh Wilson is sinds 1987 bezig met de herbebossing van het Hinewai-reservaat op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is nu te zien in de documentaire ‘Fools and Dreamers’.
Deze man is al 30 jaar bezig met het veranderen van gedegradeerd land in een gigantisch bos.
Toen de botanicus Dr. Hugh Wilson in 1987 de lokale bevolking op het Nieuw-Zeelandse Bankschiereiland liet weten dat hij van plan was om het ‘onkruid’ gaspeldoorn te laten groeien om landbouwgrond te regenereren in het inheemse bos, waren de mensen niet alleen sceptisch, maar ook ronduit boos – dit was een plan dat je normaalgesproken alleen van ‘dwazen en dromers’ mocht verwachten.
Nu wordt hij als een held gezien en in het hele land houdt Dr. Wilson toezicht op 1500 hectare inheems bos, waar vogels en andere wilde dieren in overvloed leven en waar 47 bekende watervallen permanent stromen. Hij heeft zonder twijfel bewezen dat de natuur het het beste weet en dat hij geen dwaas is. Fools & Dreamers: Regenerating a Native Forest is een 30 minuten durende documentaire van HappenFilms over het Hinewai Natuurreservaat.
STUK VAN NIEUW-ZEELAND AAN HET HERBOSSEN EN DE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG’S)
De Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel ‘Duurzaamheidsdoelen’ geven houvast op weg naar die positieve verandering. De 17 doelen zijn opgesteld om van de wereld nog vóór 2030 een betere plek te maken. Voor iedereen. De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.
Stuk van Nieuw-Zeeland aan het herbossen maakt onderdeel uit van de volgende SDG’s:
SDG 8 – WAARDIG WERK EN ECONOMISCHE GROEI
Iedereen die kan werken, zou de mogelijkheid moeten hebben om dit te doen, onder fatsoenlijke omstandigheden. SDG 8 richt zich daarom op waardig werk voor iedereen en inclusieve en duurzame economische groei.
Lees hier meer over SDG 8 – waardig werk en economische groei.
SDG 13 – KLIMAATACTIE
De opwarming van de aarde zorgt steeds vaker voor overstromingen, droogte en andere extreme weersomstandigheden. Met SDG 13 wordt actie ondernomen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Lees hier meer over SDG 13 – klimaatactie
SDG 15 – LEVEN OP HET LAND
SDG 15 zet het beschermen, herstellen en bevorderen van duurzaam gebruik van ecosystemen centraal. Ontbossing en verwoestijning zijn een bedreiging voor al het leven op aarde. Hoewel de berichten over de afnemende biodiversiteit alarmerend zijn, is er nog genoeg reden tot hoop.
SAMENWERKEN AAN NATUURBEHOUD
Voor langdurig natuurbehoud is het essentieel dat de lokale bevolking een duurzaam bestaan kan leiden met een beter inkomen. Het Jane Goodall Instituut introduceert onder andere microkredietprogramma’s die de gemeenschap zelf beheert, technieken voor duurzame koffieteelt en verbeterde landbouwmethodes zoals het verbouwen van gewassen onder de beschutting van bomen.