Rekenen is heus belangrijk, maar het is nog veel belangrijker om gelukkig te worden! Merijn geeft lessen in geluk aan basisschoolkinderen.
Lessen in Geluk
Het onderwijs is nogal veranderd de afgelopen honderd jaar. De focus op school ligt echter nog steeds nadrukkelijk op kennisoverdracht, theoretische vakken en toetsen. Het wordt steeds duidelijker dat alleen deze kennis niet genoeg is om een kind klaar te stomen voor de wereld en dat het belangrijk is dat kinderen ook andere soort dingen leren.
Als men gevraagd wordt wat ze later willen worden, komen er vaak een heleboel beroepen voorbij, maar naarmate mensen ouder worden, wordt het antwoord steeds vaker: “ik wil gelukkig worden”. Hoe mooi zou het zijn als we dit al als kinderen zouden kunnen leren? In de video hieronder zie je hoe Merijn Ruis les in geluk geeft aan een basisschoolklas volgens zijn zelfbedachte methode.
Handvatten om gelukkig te zijn
Merijn wil de wereld een gelukkige en liefdevolle plek maken. Na de universiteit merkte hij dat hij veel meer kan bereiken wanneer hij zijn eigen motivatie volgt in plaats van doen wat anderen van hem verwachten. Hij begon te lezen over positieve psychologie, zelfontwikkeling en geluk en begon met mediteren. In zijn vrije tijd maakte hij muziek en begon hij met het maken en doceren van gelukslessen voor kinderen.
Deze lessen in geluk bestaan uit verschillende oefeningen die ieder op hun eigen manier bijdragen aan het doel om de kinderen handvatten te bieden die ze kunnen gebruiken om zich gelukkig te voelen. De workshop duurt zo’n drie uur, maar kan uiteraard aangepast worden door een selectie aan oefeningen te kiezen. Het is de bedoeling dat er veel verschillende activiteiten worden gedaan en dat er veel bewogen wordt, waardoor iedereen het leuk blijft vinden en bij de les blijft. De oefeningen duren tussen de 5 en 15 minuten en het begint met een kennismakingsoefening waardoor de kinderen en de trainer elkaar leren kennen.
Een verscheidenheid aan oefeningen
In de lessen komen allerlei verschillende aspecten van geluk aan bod. De kinderen worden gevraagd wat zij onder geluk verstaan, waardoor ze leren stil te staan bij geluk en zich er meer bewust van worden. Een andere oefening houdt in dat ze positief over een klasgenoot moeten roddelen, wat als doel heeft dat de deelnemers inzicht krijgen in eigen kwaliteiten en ervaren hoe het is om lief te zijn over een ander en wat voor gevoel dit geeft. Kinderen worden middels verschillende oefeningen aangemoedigd om van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, een zeer belangrijke basis voor geluk. Ze leren om dankbaar te zijn voor wat ze hebben en stil te staan bij wat andere mensen (niet) hebben.
Tijdens de lessen leren kinderen ook dat er verschillende manieren zijn om naar de wereld te kijken en dat dit invloed heeft op hun eigen geluk. Ze leren de kracht van meditatie, rust en ademhaling en krijgen inzicht in waarom het zo goed is en fijn voelt om te geven en iets voor een ander te doen.
Verder dan de basisschool
Deze lessen zijn gericht op basisschoolkinderen, maar het programma kan zeer gemakkelijk aangepast worden voor andere doelgroepen zodat het op middelbare scholen, kantoren en verzorgingstehuizen gegeven kan worden.
Merijn heeft het lesprogramma online gezet zodat iedereen het programma ook kan gaan doceren. Hij hoopt dat zijn website tevens een platform wordt waar leraren met hun ervaring en kennis de gelukslessen kunnen aanvullen en uitbreiden. Hij gelooft dat leraren de belangrijkste baan ter wereld hebben omdat zij door de lessen die ze geven, de toekomst vormen. Wanneer kinderen standaard les zouden krijgen in hoe ze gelukkig kunnen zijn, breng je een hele generatie waarden bij die de hele wereld een gelukkigere en mooiere plek maken.