Ontdek hoe bomen met elkaar ‘praten’ door ondergrondse wederzijds afhankelijke relaties met schimmels te vormen om vervolgens stresssignalen door te geven en bronnen met elkaar te delen.
Hoe bomen ‘stiekem’ met elkaar praten
Als je door het bos loopt, denk je dan wel eens na over wat er onder je voeten gebeurt? Bomen communiceren hun behoeften en sturen elkaar voedingsstoffen via een netwerk van schimmels genaamd mycelium, begraven in de grond. Het wordt ook wel het ‘wood wide web’ genoemd, het natuurlijke internet van de aarde. Met de ontdekking van dit ‘world wood web’ heeft ecoloog & auteur Suzanne Simard is hoogleraar bosbouwecologie aan de Universiteit van British Columbia en auteur van het boek Finding the Mother Tree. https://suzannesimard.com/about/ een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we denken over planten en schimmels.
Wat is het ‘wood wide web’?
Dit verband werd voor het eerst ontdekt door Suzanne Simard van het Moederboom Project in haar proefschrift uit 1997. Bomen geven bij hun fotosynthese koolhydraten af aan de grond, die de onderliggende structuur energie leveren. In ruil daarvoor verbinden de ondergrondse micro-organismen elke plant, zodat supplementen gelijkmatig over het gebied worden verdeeld. Deze ontdekking, het ‘wood wide web’, levert belangrijke gegevens op over al het leven op onze planeet.
Met de ontdekking van het ‘wood wide web’ heeft ecoloog Suzanne Simard een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we denken over planten en schimmels. Alle bomen over de hele wereld vormen een symbiotische associatie met ondergrondse schimmels. De schimmels voorzien de bomen van voedingsstoffen. In ruil daarvoor krijgen ze suikers. Maar dit verband gaat veel dieper dan wetenschappers eerst dachten… Bron: Lex vB op Wikipedia CC BY-SA 3.0
Alle bomen over de hele wereld vormen een symbiotische associatie met ondergrondse schimmels
Dit zijn schimmels die gunstig zijn voor de planten en de bodem verkennen. De schimmels sturen mycelium, een massa dunne draden, door de grond. Mycelium neemt voedingsstoffen en water op, brengt ze terug naar de plant en ruilt de voedingsstoffen en het water in voor een suiker of een andere stof die door fotosynthese van de plant wordt gemaakt.
Het is dit netwerk dat het ene boomwortelstelsel verbindt met het andere boomwortelstelsel, zodat voedingsstoffen en water tussen hen kunnen uitwisselen.
Het woord ‘mycorrhiza’ beschrijft de wederzijds voordelige relaties die planten hebben waarin de schimmels de wortels van planten koloniseren. De mycorrhiza verbinden planten die ver uit elkaar kunnen liggen.
Bomen kunnen ook bronnen met elkaar delen. Moederbomen gebruiken dit schimmelnetwerk om hun zaailingen suikers te geven. Bomen die sterven geven hun middelen terug in het netwerk, zodat ze kunnen worden gebruikt door gezonde bomen. Ze kunnen ook een waarschuwing sturen als er een milieuverandering is om hun buren te waarschuwen om hun verdediging op te werpen. Bron: Unsplash/Frank Dohl
Samen met Life Terra kunnen we 500 miljoen bomen planten.
Life Terra is een stichting met een missie om mensen in staat te stellen om direct impactvolle klimaatactie te ondernemen. Plant bomen, word vrijwilliger, ontdek het lesprogramma voor kinderen, organiseer een restauratieproject, bied land aan, of doneer bomen.