Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Kunnen bomen met elkaar praten? Onderzoek wijst uit van wel! Bomen communiceren met elkaar middels het ‘Wood Wide Web’

2 min leestijd

Duurzame Aarde
Who says trees can’t talk? Trees communicate with each other on the “Wood Wide Web”

Ontdek hoe bomen met elkaar ‘praten’ door ondergrondse wederzijds afhankelijke relaties met schimmels te vormen om vervolgens stresssignalen door te geven en bronnen met elkaar te delen.

Hoe bomen ‘stiekem’ met elkaar praten

Als je door het bos loopt, denk je dan wel eens na over wat er onder je voeten gebeurt? Bomen communiceren hun behoeften en sturen elkaar voedingsstoffen via een netwerk van schimmels genaamd mycelium, begraven in de grond. Het wordt ook wel het ‘wood wide web’ genoemd, het natuurlijke internet van de aarde. Met de ontdekking van dit ‘world wood web’ heeft ecoloog & auteur Suzanne Simard Suzanne Simard is hoogleraar bosbouwecologie aan de Universiteit van British Columbia en auteur van het boek Finding the Mother Tree. https://suzannesimard.com/about/ een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we denken over planten en schimmels.

Deze draden fungeren als een soort ondergronds internet, nu aangeduid als het
Hoewel paddenstoelen het meest bekende (en voor de hand liggende) deel van een schimmel zijn, zijn de meeste van hun lichamen opgebouwd uit mycelium en begraven uit het zicht. Deze draden fungeren als een soort ondergronds internet, nu aangeduid als het “houtbrede web” dat de wortels van verschillende planten en verschillende soorten verbindt. Bron: Unsplash/Rovshan Allahverdiyev

Wat is het ‘wood wide web’?

Dit verband werd voor het eerst ontdekt door Suzanne Simard van het Moederboom Project in haar proefschrift uit 1997. Bomen geven bij hun fotosynthese koolhydraten af aan de grond, die de onderliggende structuur energie leveren. In ruil daarvoor verbinden de ondergrondse micro-organismen elke plant, zodat supplementen gelijkmatig over het gebied worden verdeeld. Deze ontdekking, het ‘wood wide web’, levert belangrijke gegevens op over al het leven op onze planeet.

Alle bomen over de hele wereld vormen een symbiotische associatie met ondergrondse schimmels. De schimmels voorzien de bomen van voedingsstoffen. In ruil daarvoor krijgen ze suikers. Maar dit verband gaat veel verder dan wetenschappers eerst dachten...

Met de ontdekking van het ‘wood wide web’ heeft ecoloog Suzanne Simard een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we denken over planten en schimmels. Alle bomen over de hele wereld vormen een symbiotische associatie met ondergrondse schimmels. De schimmels voorzien de bomen van voedingsstoffen. In ruil daarvoor krijgen ze suikers. Maar dit verband gaat veel dieper dan wetenschappers eerst dachten… Bron: Lex vB op Wikipedia CC BY-SA 3.0

Alle bomen over de hele wereld vormen een symbiotische associatie met ondergrondse schimmels

Dit zijn schimmels die gunstig zijn voor de planten en de bodem verkennen. De schimmels sturen mycelium, een massa dunne draden, door de grond.  Mycelium neemt voedingsstoffen en water op, brengt ze terug naar de plant en ruilt de voedingsstoffen en het water in voor een suiker of een andere stof die door fotosynthese van de plant wordt gemaakt.

Het is dit netwerk dat het ene boomwortelstelsel verbindt met het andere boomwortelstelsel, zodat voedingsstoffen en water tussen hen kunnen uitwisselen.

Het woord ‘mycorrhiza’ beschrijft de wederzijds voordelige relaties die planten hebben waarin de schimmels de wortels van planten koloniseren. De mycorrhiza verbinden planten die ver uit elkaar kunnen liggen.

Moederbomen gebruiken dit schimmelnetwerk om hun zaailingen van suikers te voorzien. Bomen die sterven geven hun middelen terug in het netwerk, zodat ze kunnen worden gebruikt door gezonde bomen. Ze kunnen ook een waarschuwing sturen als er een milieuverandering is om hun buren te waarschuwen om hun verdediging op te werpen.

Bomen kunnen ook bronnen met elkaar delen. Moederbomen gebruiken dit schimmelnetwerk om hun zaailingen suikers te geven. Bomen die sterven geven hun middelen terug in het netwerk, zodat ze kunnen worden gebruikt door gezonde bomen. Ze kunnen ook een waarschuwing sturen als er een milieuverandering is om hun buren te waarschuwen om hun verdediging op te werpen. Bron: Unsplash/Frank Dohl

Life Terra wil mensen samenbrengen om 500 miljoen bomen te planten, de CO2 opvangcapaciteit van de natuur benutten en burgers in staat te stellen direct actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis. Life Terra is one of Europe’s largest climate action initiatives. It brings together 15 experienced organisations from 8 countries and is led by the newly established Life Terra foundation. This project was awarded €7 mln support by the Life Programme, which the consortium will use as seed money to put this initiative on the map. Source: Facebook/LifeTerra
Maak impact

Samen met Life Terra kunnen we 500 miljoen bomen planten.

Life Terra is een stichting met een missie om mensen in staat te stellen om direct impactvolle klimaatactie te ondernemen. Plant bomen, word vrijwilliger, ontdek het lesprogramma voor kinderen, organiseer een restauratieproject, bied land aan, of doneer bomen.