Wil je even helemaal ontspannen en de connectie met de natuur (her)vinden? Dat kan binnenkort in een van de duurzame cabins van hide&b. Jij komt tot rust en steunt boeren en andere grondeigenaren hun grond natuurinclusief te gebruiken. Goed voor jou en voor de planeet.
Stijlvolle, duurzame recreatie cabins
Geen doorsnee ‘bed and breakfast’ en allerminst een mega vakantiepark, hide&b staat niet voor een aangeharkte recreatie-ervaring, integendeel. De oprichters willen de natuur terugbrengen op het land, boeren en andere grondeigenaren daarbij helpen en gasten ermee verbinden.
Het idee is ontstaan toen Jasper Muller en Henkjan Letteboer hun leven van altijd onderweg zijn achter zich lieten. Ze vlogen van wereldstad naar wereldstad, maar raakten de connectie met de natuur eigenlijk kwijt, totdat ze de kracht van de natuur herontdekten. Samen startten ze in 2021 hide&b. Hun gezamenlijke doel: een fijne plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen in het landschap van de toekomst en ‘toekomstboeren’ helpen om meer natuur en natuurinclusieve landbouw te realiseren in Nederland.
“Onze visie is dat er een gigantische kans is om meer natuur te creëren op plekken waar nu intensieve landbouw plaatsvindt en mensen in contact te brengen met die nieuwe natuur die ze dus zelf helpen ontstaan.” – Jasper en Henkjan, oprichters van hide&b
Natuurinclusief boeren
De landbouwsector staat onder druk en het debat over de toekomst is actueler dan ooit. Er zijn veel boeren die het anders willen doen, maar niet goed weten hoe én – evenzo belangrijk – niet weten op welke manier dat financieel haalbaar is. Jasper en Henkjan willen daarin ondersteunen. “Wij willen met deze cabins een aanvullend verdienmodel zijn dat past bij wat de boeren en grondeigenaren aan het doen zijn; waardoor ze de transitie haalbaar kunnen maken.” Er is een toekomst voor boeren om natuurinclusief met hun land om te gaan en hide&b support dat op zijn eigen manier met de duurzame recreatie-cabins. In ruil voor het bevorderen van de biodiversiteit, krijgt de grondeigenaar een deel van de opbrengst van het verhuren van cabins. Het enige wat hide&b nodig heeft is een klein stukje grond. De rest wordt geregeld door hide&b. Van ontwerp en vergunning, tot plaatsing, verhuur en onderhoud en alle benodigde investeringen daarvoor. Het contact met gasten wordt ook door hen geregeld. De gasten kunnen zelf in-en-uitchecken. Op die manier ontzorgt hide&b zowel de gasten als grondeigenaren.
Mens en natuur verbinden
Met de financiële ondersteuning kunnen de boeren zich geruster richten op de landbouwtransitie en het terugbrengen en verbeteren van biodiversiteit op en rond hun gronden. Dat is namelijk de ene kant van het hide&b-verhaal. De andere kant is de verbinding tussen mens en natuur herstellen.
De eerste cabin van hide&b staat op regeneratief landgoed Roggebotstaete, bij Dronten. Het landgoed wordt beheerd door Yūgen Forest, opgericht door Sjanett de Geus. Yūgen Forest organiseert programma’s en evenementen gericht op de ontwikkeling en verbinding van mens en natuur. Tegen BrightVibes zei Sjanett:
“Waar kan dat beter dan – letterlijk – met je handen in een voedselbos. Bezig met de planten en met de grond en slapen in een cabin in een prachtige omgeving, waar je even helemaal tot rust kunt komen.”
Hide&b is inmiddels ook in gesprek met vele inspirerende natuurinclusieve boeren, zoals biologische akkerbouwer Emiel van de Vijver uit Graauw. Samen met zijn vrouw Sonja beheert ook hij een bloeiend voedselbos, genaamd Voedselbron Graauw. Emiel:
“Samenwerking met hide&b geeft ons de extra ruimte om ons nog meer te richten op het duurzaam verbouwen van gezond voedsel en tegelijkertijd kunnen we veel mensen op een bijzondere manier verbinden met onze passie en mooie plek. Wat ons betreft echt een kwestie van 1+1=3”
Breng de natuur terug in het land
Ben of ken jij een boer of grondeigenaar en wil je ook natuurinclusief ondernemen? Hide&b helpt je graag met duurzame cabins als ondersteunend verdienmodel. Neem een kijkje op de website of neem contact op met Jasper en Henkjan via info@hideandb.io.