📷 bron: Twitter Dallen Cullen
Breaking! Terwijl wereldleiders elkaar voor COP27 ontmoetten in Sharm el-Sheikh, Egypte, stemde het Europees Parlement in met een baanbrekende wet die greenwashing tegengaat. Alle grote bedrijven in de EU moeten hun data vrijgeven met daarin de impact van hun activiteiten op mens en planeet en andere risico’s waaraan we worden blootgesteld. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) treedt in januari 2024 in werking.
50.000 bedrijven
CSRD is onderdeel van de Europese Green Deal. Het doel ervan is om de rapportage over sociale – en duurzaamheidseffecten beter te kunnen vergelijken en voor meer ondernemingen verplicht te stellen. De huidige richtlijn verplicht bijna 12.000 grote bedrijven ertoe om deze informatie openbaar te maken. De CSRD geldt dus voor bijna 4 keer zoveel bedrijven. Alle bedrijven die aan twee van de drie criteria voldoen worden verplicht om hun informatie te publiceren over de (schadelijke) sociale en milieu-impact die zij hebben. De criteria zijn:
- meer dan 250 werknemers;
- netto-omzet van meer dan 40 miljoen euro;
- activa die meer dan 20 miljoen euro bedragen.
De EU heeft een aantal aanvullende vereisten aan de CSRD toegevoegd, zoals het verstrekken van meer gedetailleerde informatie over processen en risicobeheer, en ervoor zorgen dat de informatie in een open Europese databank wordt opgenomen.
“Dit is een baanbrekende wet die we koste wat kost moeten implementeren en een wet die de behoeften van bedrijven, investeerders en burgers behartigt.” – Mairead McGuinness, Eurocommissaris
This weekend we hacked adspaces across Zürich to expose Shell's #greenwashing.
— Institut für Werbe-Vandalismus (@FurWerbe) October 18, 2021
Shell has known the truth about its own role in global warming since 1988 and has done absolutely nothing about it. Instead: it invested billions to present itself as part of solution. #BanFossilAds pic.twitter.com/VkkPktb13x
Een einde aan greenwashing
De nieuw geïmplementeerde rapportagerichtlijn is nodig om bedrijven te kunnen voorzien van informatie waarop zij hun overgangstraject kunnen baseren. Daarnaast is de informatie belangrijk voor investeerders om duidelijkheid te hebben over de zaken waarin ze investeren en is de richtlijn een belangrijk middel om Greenwashing is marketing. Het is een trucje dat bedrijven gebruiken om te doen alsof ze groen bezig zijn. Maar in feite kunnen de grootste vervuilers daar ongestoord mee doorgaan, terwijl wij denken dat ze bezig zijn met innoveren en het redden van de planeet. Ze kunnen bakken groene biljetten verdienen met hun niet-zo-groene acties. Een ster in greenwashen is Shell. Bekijk de video via deze link om te zien wat er echt schuilgaat achter Shells groene praatjes. https://www.clientearth.org/projects/the-greenwashing-files/shell/ tegen te gaan. Maar vooral is het in het belang van de 8 miljard mensen op deze planeet dat we niet meer misleid kunnen worden door de social- en greenwashing van de grootste vervuilers.
Ons geld mag niet worden geïnvesteerd in de grijze daden van de ‘groene neppers’. Bovendien moeten we de duurzame en eerlijkere keuze kunnen maken. Zoals Eurocommissaris McGuinness zei in haar speech:
“We hebben accurate en betrouwbare informatie nodig om zeker te zijn dat we investeren in een duurzamere toekomst.” – Mairead McGuinness
Dus… dit klinkt misschien als saaie EU-wetgeving en de zoveelste richtlijn, maar dit is echt groot nieuws en een stap in de richting van een duurzamere toekomst.
Bekijk welke multinationals ons voor de gek houden
Clientearth stelde 'the greenwashing files' op, waarmee het de vuile werkelijkheid laat zien die schuilgaat achter het greenwashen door grote bedrijven. Bekijk welke multinatiionals ons voor de gek houden met hun mooie praatjes. Reageer 'JA' en deel dit artikel als je ook vindt dat overheden meer moeten doen om greenwashing een halt toe te roepen.