Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

De eerste Nederlandse gaarkeuken biedt warme maaltijden in een gezellige sfeer

2 min leestijd

Betere Samenleving
The first Dutch soup kitchen offers fresh meals in a joint dinner for the elderly and the poor
Source: Brightvibes

Een nieuw initiatief biedt vers klaargemaakt maaltijden voor hen die het het meest nodig hebben.

Zat mensen die het moeilijk hebben

Hoewel Nederland voor velen een enorm welvarend land lijkt, en voor een groot deel mensen is het dat ook, zijn er nog steeds veel inwoners die het krap hebben. De Gaarkeuken bestaat om hen te helpen die moeite hebben iedere dag gezonde maaltijden op tafel te zetten.

De Gaarkeuken biedt maaltijden en brengt mensen samenSource: Facebook Brightvibes

De Nederlandse voedselbank

Hoewel de sociale voorzieningen in Nederland er voor zouden moeten zorgen dat niemand honger lijdt, ziet dit er in de praktijk vaak anders uit en zijn er veel mensen die moeite hebben iedere avond een (verse) maaltijd op tafel te zetten.

Clara en Sjaak Sies die zoiets zelf hebben meegemaakt, wilden hier iets tegen doen en wilden mensen van voedsel voorzien. In 2002 zijn ze de eerste voedselbank van Nederland gestart. Als snel begon deze voedselbank te groeien.

In 2006 was de voedselbank uitgegroeid tot een nationale organisatie; acht regio’s, acht regionale voedselbanken. Dit leidde tot de oprichting van de Federatie van Voedselbanken in Nederland (FVN). In 2013 kwam daar de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken uit voort. Deze landelijke koepelorganisatie wordt meestal Voedselbanken Nederland genoemd. 

In 2016 zijn daar 166 voedselbanken en acht distributiecentra bij gekomen en vandaag de dag zijn er meer dan 535 distributiepunten met meer dan 11.000 vrijwilligers.

Aan het eind van 2016 werd geteld dat er 135.000 mensen waren die zich dat jaar voor een voedselpakket hebben aangemeld en zijn er meer dan 2 miljoen voedselpakketten verdeel over 30.500 huishoudens.

Om het nog beter te maken; in 2016 is 12.000 ton eten verdeeld dat anders vernietigd zou zijn geweest. Dit vertaalt zich naar 9 miljoen ton aan CO2 uitstoot die voorkomen is.

Genoeg ambitie

Nu de voedselbank een ongelooflijk grote organisatie was, besloten Clara en Sjaak dat ze iets anders wilden doen. Vanwege de omvang van de organisatie kwamen ze er niet meer aan toe om hands-on bezig te zijn met helpen en zaten ze alleen nog maar in vergaderingen. Omdat hun hart ligt bij het echt helpen van mensen, zijn ze iets nieuws gaan doen.

Ze lieten de nu grote voedselbank na aan bekwame mensen en gingen door naar hun volgende project: de Gaarkeuken. De Gaarkeuken, opgericht in Rotterdam begin 2017, deelt niet gewoon eten uit, maar dient het warm op in een bejaardentehuis.

De keuken in bejaardentehuis de Steenplaat wordt gebruikt om maaltijden te bereiden voor zowel de ouderen als de armen. Door bezuinigingen werd de keuken gesloten en zouden de ouderen alleen nog maar diepvriesmaaltijden krijgen. Clara en Sjaak besloten dat dit de perfecte plek was om hun gaarkeuken te beginnen omdat ze zo niet één doelgroep, maar twee konden helpen.

Met hulp van een team van zo’n 25 vrijwilligers, maken ze maaltijden klaar voor de twee doelgroepen en serveren ze in het restaurant waar iedereen gezellig samen kan eten.

Vier dagen per week worden er aan zo’n 60 mensen een warme maaltijd, toetje, koffie of thee en gezelligheid opgediend.

Maak impact

Iedereen kan helpen

De voedselbank kan altijd wel wat gebruiken, of het nou mankracht, geld of eten is. Kijk op de website hoe jij kan helpen.