Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Bij Heilige Boontjes krijgt iedereen een tweede kans

3 min leestijd

Betere Samenleving
Bij Heilige Boontjes krijgt iedereen een tweede kans
Source: BrightVibes

Bij koffiezaak Heilige Boontjes in Rotterdam krijgen ex-boeven en iedereen die een lastige start heeft gehad een tweede kans om aan de slag te gaan. Het re-integratie project zorgt ervoor dat jongeren weer aan het werk kunnen.

Heerlijke koffie, onvergetelijke verhalen

Bij Heilige Boontjes in Rotterdam, krijg je heerlijke koffie en steun je bovendien een maatschappelijk project met verstrekkende gevolgen. Bij de koffiezaak krijgen mensen namelijk een tweede kans, ongeacht waardoor die kans nodig is.

stichting heilige boontjes

Rodney van den Hengel richtte stichting Heilige Boontjes drie jaar geleden op, in een oud politiebureau samen met zijn compagnon, politieagent Marco de Dunne.

"De drang om dit op te zetten is ontstaan uit een persoonlijk verhaal. Ik heb zelf jarenlang in de gevangenis gezeten. Ik heb heel veel te maken gehad met geweld, met veel heftige drugsproblematiek. En voor mij stonden er ook mensen klaar. Het sociale hulpmiddelen net was toen veel groter dan nu, nu moet iedereen voor zichzelf zorgen en die liberalistische houding van je moet het allemaal zelf doen. Sommige mensen kunnen het gewoon niet zelf. Snap je? Mijn vader zei altijd, in een kudde schapen is er altijd een die trager loopt dan de rest. En wat schapen doen, die wachten op elkaar. En we leven nu in een maatschappij waar niemand meer zin heeft om op elkaar te wachten. En daar wil ik het verschil in zijn. En mijn maten ook.

Heilige boontjes is ontstaan uit een tekortkoming. Wat wij heel vaak zien is, jongeren die komen zogezegd aan de straat en die komen op een punt in hun leven dat ze ook een huisje boompje beestje willen, en dan gaan ze solliciteren en dan worden ze door niemand aangenomen. Dat kan zijn omdat je een justitieel verleden hebt, het kan zijn omdat je schulden hebt, omdat je arbeidsvaardigheden mist… Maar wat belangrijk is is dat je een soort van straatachtige manier hebt om te reageren op dingen. Dat halen wij weg.

Daar was niks voor. Dus mensen zeiden, ja je kunt binnen 6 weken iemand re-integreren: daar geloven wij niet in. Wij geloven dat je daar minimaal een jaar voor nodig hebt. En om in die behoefte te voorzien zijn wij gestart met Heilige Boontjes."

Source: BrightVibes
Deze koffiezaak schenkt koffie en tweede kansen Bij Heilige Boontjes Koffie in Rotterdam krijg je heerlijke koffie en krijgen medewerkers een tweede kans. Source: BrightVibes NL
Source: BrightVibes

Een hechte familie

Heilige Boontjes geeft iedereen die zich in wil zetten en hard wil werken een kans. Niet alleen voormalig criminelen werken daarom in de koffiezaak: zij vormen slechts 40%. De andere 60% wordt gevormd door een scala aan mensen. Zo werken er mensen met schulden, persoonlijkheidsproblematieken, lichte psychische problemen en mensen die uit een lastig milieu komen of geen familie hebben om op terug te vallen. Bij Heilige Boontjes krijgen zij allemaal de kans om zich een jaar lang te ontwikkelen: van cursussen Nederlands, psychologische begeleiding en allerhande barista trainingen tot de omgang met klanten en collega’s en het ontwikkelen van een werkethiek.

Na het traject helpt de stichting de re-integranten met het vinden van werk en alles dat daarbij komt kijken. Wanneer je eenmaal een Heilig Boontje bent, hoor je ook tot de familie; maar daar moet je je wel voor blijven inzetten!

Heilige Boontjes zit in een voormalig politiepand; op de vierde verdieping wordt koffie gebrand in voormalige politiecellen. Maar op de begane verdieping is er nauwelijks meer iets van terug te zien.

Het re-integratieproject had veel verschillende dingen kunnen zijn, maar koffie is bij uitstek het middel dat mensen verbindt en de jongeren een kans geeft om in een leuke omgeving te leren. Het belangrijkste vond oprichter Rodney echter dat de zaak ook daadwerkelijk winstgevend moest zijn.

Heilige Boontjes draait niet op subsidie. Koffie is een product dat Nederlanders aanspreekt: per hoofd van de bevolking drinken we gemiddeld zo’n 150 liter per jaar en daar valt heel wat geld mee te verdienen. 

Heilige Boontjes is te vinden op Eendrachtsplein 3 te Rotterdam.

Source: BrightVibes
Source: BrightVibes
Bovenin het pand wordt er koffie gemalen en wordt de koffie opgeslagen in voormalige cellen.
Bovenin het pand wordt er koffie gemalen en wordt de koffie opgeslagen in voormalige cellen. Source: BrightVibes
Maak impact

Steun de Heilige Boontjes

Ga langs voor een kop koffie, koop hun (zelfgemaakte!) koffie online of steun ze hier door een gift.