Een Nederlands bedrijf heeft een manier gevonden om plantaardige suikers om te zetten in een plastic dat bestand is tegen koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank en bier, maar dat ook in een jaar tijd zal worden afgebroken.
Multinationals zoals Carlsberg, Coca-Cola ondersteunen het idee om plantaardige flessen te gebruiken
Avantium, een Nederlands biochemisch bedrijf, is bezig met fondsenwerving voor een nieuw project dat van duurzaam geteelde gewassen een plantaardig plastic gaat maken. Het project heeft de aandacht getrokken van een aantal grote spelers, zoals Carlsberg, Coca-Cola en Danone, die allemaal plannen hebben om de technologie van Avantium te gebruiken in toekomstige producten.
Biologisch afbreekbaar plastic uit hernieuwbare grondstoffen
Avantium is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van industriële producten die niet afhankelijk zijn van aardolie. "Avantium ontwikkelt innovatieve chemietechnologieën in de gehele industriële waardeketen om chemicaliën en materialen te produceren op basis van hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiele grondstoffen."
Wat zijn "Hernieuwbare grondstoffen"?
In het kort, "suiker" – koolhydraten, bevatten toevallig dezelfde koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen als in olie, maar dan op een andere manier gerangschikt. Het aantal potentiële combinaties van die drie atomen ligt in de tientallen miljoenen. Suikers zijn de energiebron voor het merendeel van het plantenleven.
Avantium zegt dat het methoden heeft ontwikkeld om met plantensuikers aan de slag te gaan en deze om te zetten in een plastic dat bestand is tegen koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank en bier, maar dat ook binnen een jaar in een composteerbak of 3 jaar na blootstelling aan de elementen zal worden afgebroken..
Avantium CEO Tom van Aken vertelt dat zijn bedrijf van plan is om tegen het einde van dit jaar een grote investering te doen in de productie van plantaardige kunststoffen. Ook andere voedsel- en drankbedrijven hebben belangstelling getoond voor de nieuwe technologie. "Dit plastic heeft zeer aantrekkelijke duurzaamheidsreferenties, omdat het geen fossiele brandstoffen gebruikt en kan worden gerecycled – maar het zou ook veel sneller in de natuur worden afgebroken dan normale plastics", zei hij.
De nieuwe verpakking zou compleet anders zijn dan wat drankenproducenten vandaag de dag gebruiken. In plaats van een heldere of getinte fles komen hun producten in een kartonnen bakje met een folie van plantaardig plastic. Het kan even duren voordat de markt zich aan de verandering heeft aangepast, maar melk en veel andere vloeibare levensmiddelen worden nu in kartonnen verpakkingen verkocht, ook al werden ze vroeger in glazen flessen geleverd.
Het bedrijf is van plan om klein te beginnen, met slechts 5.000 ton plantaardig plastic per jaar, totdat de geschiktheid van het materiaal is bewezen in het dagelijks gebruik en de bereidheid van de consument om de nieuwe verpakking te accepteren kan worden beoordeeld.
PEF (polyethyleenfuranoaa) is een 100% plantaardig en recyclebaar polymeer
Een circulaire plantaardige kunststof met hoogwaardige eigenschappen en eindeloze toepassingsmogelijkheden. Het Nederlandse biochemische bedrijf Avantium, producent van papieren verpakkingsmateriaal BillerudKorsnäs en flessenfabrikant ALPLA werken samen aan The Paper Bottle Project, waarbij kunststoffen worden gemaakt van plantaardige suikers in plaats van fossiele brandstoffen.
8 tips voor minder plastic in je badkamer
Voel je je machteloos over plasticvervuiling? Niet doen, want hier zijn alvast 8 dingen die je vandaag al kan doen om je badkamerritueel plasticvrij kan maken.