The Nationale Postcode Lotterij organiseert ook dit jaar weer hun wedstrijd om de meest innovatieve groene oplossing tegen CO2 uitstoot te vinden.
In 1989 werd de Nationale Postcode Loterij in het leven geroepen om goede doelen te steunen. Toen Bill Clinton de ‘Postcode Loterij World Meeting’ bezocht in 2006, sprak hij over het belang van het steunen van ondernemers op het gebied van duurzame innovatie in de strijd tegen klimaatverandering. Omdat de Postcode Loterij naar een groenere en eerlijkere wereld streeft, werden ze meteen geïnspireerd om de Postcode Lottery Green Challenge te beginnen en binnen een jaar was de eerste wedstrijd een feit.
Ga jij de Postcode Lottery Green Challenge winnen met jouw business plan? Geef je dan op voor 1 juni en win die 500.000 euro voor jouw start-up!
Deze competitie steunt mensen die ideeën hebben om CO2 terug te dringen, maar nog niet de middelen of het geld hebben om hun ideeën verder tot ontwikkeling te kunnen brengen. Het is gericht op starters zodat die geen drempel meer hebben om hun groene product op de markt te brengen.
"De Postcode Lottery Green Challenge roept ondernemers op om oplossingen te zoeken voor klimaatverandering, een van de meeste urgente problemen waar we vandaag de dag mee worstelen. Ik moedig iedereen over de hele wereld aan die een goed, groen idee heeft om zich aan te melden voor deze prestigieuze wedstrijd. Eén slim, creatief idee kan een enorm verschil betekenen."
Ieder jaar kunnen mensen van over de hele wereld hun duurzame businessplannen indienen. Half juli worden de 25 start-ups bekendgemaakt die nog kans maken op een finaleplek. Welke vijf start-ups doorgaan naar de finale maakt de organisatie in augustus bekend. Zij mogen op 14 september 2017 hun businessplan presenteren aan een jury van internationale experts tijdens de finale in Amsterdam.
Ieder jaar staan bevlogen ondernemers met innovatieve ideeën in de finale die echt het verschil kunnen maken in het terug dringen van CO2 uitstoot. Hieronder lees je over een aantal highlights van de afgelopen jaren.
Mango Materials
In 2012 won Molly Morse uit de VS met haar cradle-to-cradle oplossing, Mango Materials: het maakt niet-giftige, biologisch afbreekbaar plastic. het plastic wordt gemaakt van rest methaan gas en breekt automatisch af aan het einde van zijn bruikbare leven.
Het is gemaakt van bacteriën met behulp van methaan: een extreem krachtig broeikasgas dat in overvloed aanwezig is. Ze maken palletten die fabrikanten om kunnen zetten in een grote verscheidenheid aan plastic producten die niet tot het einde der tijd op de aarde zullen blijven rondzwerven en het milieu vervuilen. Dit plastic breekt op natuurlijke wijze af terug naar het oorspronkelijke methaan en richt zo geen schade aan aan het milieu.
Ecovative
In 2008 won Eben Bayer uit de VS met Ecovative, het bedrijf wiens missie het is biologisch afbreekbaar materialen te bedenken, ontwerpen, produceren en op de markt te brengen; materiaal dat een positieve impact heeft op het ecosysteem van onze planeet.
Ze maakten Mushroom Materials wat een nieuw insulatie materiaal is dat gemaakt is van landbouwafval en mycelium.
Het mycelium en het versnipperde landbouwafval worden samengevoegd waarna het mycelium een matrix vromt van witte vezels die de afval deeltjes omhullen. In losse deeltjes opgebroken wordt dit in een mal geplaatst waarna het mycelium blijft groeien en een dichte structuur vormt waarbij loze ruimte helemaal wordt opgevuld. Na een paar dagen is het materiaal dicht en vast en dan wordt het gedroogd zodat de mycelium niet verder groeit. Hierna kan het voor allerlei doeleienden gebruikt worden.
Pas wanneer het aan de juiste omstandigheden wordt blootgesteld, zal het op natuurlijke wijze weer afbreken.
PHYSEE
Afgelopen jaar won de Nederlandse Willem Kesteloo met PHYSEE. PHYSEE maakt de PowerWindow: een volledig transparant raam dat energie opwekt; het vangt licht op dat normaliter gereflecteerd zou worden en banen zonnecellen in het raamkozijn zetten het om in electriciteit. PHYSEE werd geprezen door de jury voor hun technologie die van waarde is voor iets wat ieder gebouw nodig heeft.
Op het moment werken ze aan hun eerste pilot project bij het Rabobank gebouw in Eindhoven. PHYSEE gaat de glas, energie en huizenmarkt eens flink op zijn kop zetten met hun geweldige ontwerp.
Ben je benieuwd wat voor andere geweldige, groene oplossingen zijn voortgekomen uit de Postcode Lottery Green Challenge? Neem dan een kijkje op hun website.
En heb jij hét groene idee waar de wereld op zit te wachten? Aarzel dan niet en geef je op!
Geef je op!
Heb jij het wereld-veranderende idee waar de Postcode Lotterij Green Challenge naar op zoek is? Aarzel niet langer en geef je op!