Voor het Nederlandse bedrijf Superuse zijn oude windmolen-wieken constructieve en esthetische elementen voor grootschalig, wereldwijd gebruik in design en architectuur.
Afgedankte rotorbladen van windturbines zijn moeilijk te recyclen.
Windturbines gaan ongeveer 20 jaar mee en worden daarna ontmanteld. De metalen zijn makkelijk te recyclen, maar dat geldt niet voor de wieken. De composiet van versterkt kunststof, glasvezel en balsahout is zo sterk dat het veel energie en geld kost om dat weer uit elkaar te halen. Bovendien hou je dan nog steeds een inferieur product over.
“In de tussentijd willen wij alle wieken een tweede leven geven, zonder dat we toekomstige recyclingoplossingen tegenwerken. Als de speeltuinen of het straatmeubilair over 15 of 30 jaar vervangen moet worden, kan dit materiaal nog steeds gerecycled worden”, zegt architect Jos de Krieger van architectencollectief Superuse Studios uit Rotterdam, waar Blade Made onder valt.
—
Kleurrijk straatmeubilair van rotorbladen in Rotterdam. Credit: Superuse Jos de Krieger Source: Superuse/Jos de Krieger/Change.inc
Mes snijdt aan twee kanten
Dat mes snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant is het een nuttige oplossing voor de 1,3 miljoen kiloton aan afgedankte rotorbladen, waar Nederland in 2025 al mee zit volgens de Hogeschool Windesheim. Die hoeveelheid is naar verwachting in 2040 verdubbeld.
Aan de andere kant zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig voor speeltuinen en straatmeubilair. Dat scheelt 90% aan CO2-uitstoot. Jaarlijks worden 100 tot 150 windmolens afgeschreven en vervangen. Met de 400 afgedankte rotorbladen die nu de afvalstroom terecht komen kan 5% van de totale productie aan speeltuinen, bushokjes, voetgangersbruggen en straatmeubilair gemaakt worden. “Uit één windpark komen soms wel 100 wieken. Daar kunnen we bijvoorbeeld 100 speeltoestellen van maken”, zegt De Krieger.
Change.inc
Een speeltuin van wieken op het strand van Terneuzen. Credit: Superuse Source: Superuse
Internationaal
Blade Made hergebruikte al 25 wieken voor speeltuinen en bankjes in Rotterdam en Terneuzen, en bushokjes in Almere. Wat opvalt is het speelse en kleurrijke design. Het bedrijf wil alle wieken een tweede leven geven, maar niet meer.
De Krieger: “We gaan geen wieken uit het buitenland importeren. We willen onderdeel van de oplossing zijn, maar niet groter worden dan het probleem.” Daarom wil Blade Made later ook in andere landen als Duitsland en Frankrijk starten, waar nog veel meer windmolens worden afgedankt.
Pionier
Sinds de zomer van 2021 is Blade Made een aparte startup geworden en heeft het de krachten gebundeld met New Citizen Design (NCD) en Newton Brown Urban Design (NBUD). Het zit nu aan tafel met de grote windparkbouwers en energiebedrijven, die hun afgedankte wieken kwijt moeten. De startup werd vorig jaar uit 80 gegadigden geselecteerd voor het eerste Impact Program van TEDxAmsterdam, dat briljante wereldverbeteraars de markt op helpt. Uit de zeven geselecteerde pioniers werd Blade Made uitgeroepen tot ‘Pioneer of the year’..
Bron: Change.inc
WIKADO: een speeltuin met toegevoegde waarde en een kleinere ecologische voetafdruk
De speelplaats werd ontworpen om creatief spel, sociale interactie en door kinderen gestuurde spelontwikkeling te maximaliseren. De typische eigenschappen van rotorbladen maken dit materiaal tot een uitstekende keuze: weer- en windbestendig; organische, ergonomische vormen; en een sterke en stijve structuur.
Het cilindrische gedeelte van de 30 m lange wieken heeft een diameter van 1,4 m en maakt het mogelijk binnen speelruimtes te maken. Een van de vijf bladen van 30 m werd in zijn geheel gebruikt.
De overige vier wieken werden in drie secties gesneden. De vier cilindervormige eindstukken werden omgevormd tot speeltorens die rond de centrale speelzone staan. Elke toren heeft een eigen en herkenbaar karakter: de ’torenflat’ heeft drie kamers met kijkgaten; de ‘uitkijktoren’ met bovenop een voormalige F16 cockpit; de ‘watertoren’ met een handpomp waarmee kinderen water kunnen pompen en de ‘glijbaantoren’ waaraan de originele glijbanen zijn bevestigd.
De nog intacte wiek en de overgebleven, doorgesneden delen werden over elkaar heen gelegd, zoals bij het klassieke kinderspel “Mikado”. En inderdaad, de naam “Wikado” is afgeleid van “Mikado”, en het Nederlandse woord “wiek” voor rotorbladen.
Bron Superuse
WIKADO een speeltuin met toegevoegde waarde en een kleinere ecologische voetafdruk De eerste ‘Wikado’, gebouwd in de speeltuin Meidoorn aan het Oude Blok in Rotterdam-Noord, is gemaakt voor hetzelfde budget als een vergelijkbare standaardspeeltuin en heeft een ecologische voetafdruk die vijftig keer kleiner is. De WIKADO-speelplaats was de winnaar van de European Environmental Design Award 2009. Source: Denis Guzzo/Superuse
Source: Denis Guzzo/Superuse
BladeMade ontwierp abri’s voor het bus-trein station Almere Poort. Deze slijtvaste en vrijwel onverwoestbare overkapping maakt gebruik van vier 30 meter lange rotorbladen. Afgedankte wieken zijn gemakkelijk te vinden in Almere, het grootste windenergiegebied van Nederland. Twee 30 meter lange wieken werden op een Stonehenge-achtige manier gestapeld om een grote overkapping te maken. Twee van deze grote abri’s zijn nog in aanbouw. De in de lengte veranderende vorm van de wieken geeft de overkapping een vorm die verandert naargelang de hoek van waaruit je het bekijkt. Elk deel van het blad wordt gebruikt. © Denis Guzzo Source: Denis Guzzo/Superuse
De wieken worden in vier stukken gesneden Dit levert bouwelementen op die in wezen kant-en-klaar zijn voor diverse constructiedoeleinden. Het sterkste en zwaarste deel (vroegere verbinding met de windturbine-as) wordt gebruikt als dragende kolom voor het dak. Van de punt van het blad wordt de lange zitbank gemaakt, en de ronde eindstukken worden gebruikt voor grote plantenbakken die rond het terrein worden geplaatst. Source: Superuse
Superuse founder Denis guzzo
RE-USE.EU werd in 2017 opgericht door Denis Guzzo, een documentairemaker en producent die in 2010 afstudeerde in communicatiedesign aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Te Den Haag, Nederland.
Hij heeft het werk van Superuse tien jaar lang intensief gedocumenteerd. Zijn werk is internationaal tentoongesteld en vertoond.
Zijn foto’s zijn gepubliceerd in tijdschriften en op platforms zoals A+U, BBC, Icon, Metropolis M, New York Times, Volume, in vele boeken en op boekomslagen. Alle foto’s in dit artikel zijn van Denis Guzzo tenzij anders vermeld. Meer informatie vindt u op denisguzzo.com
De ReWind publieke zitplaats bevindt zich op het Willemsplein, een openbaar plein aan de voet van de bekende Erasmusbrug; een openbare zitgelegenheid gemaakt van wieken die werd ontworpen en geïnstalleerd voor de gemeente Rotterdam met medefinanciering van Joulz Energy Company. Source: Denis Guzzo/Superuse
Ander “wat te doen met schroot van turbinebladen?” Nieuws
In andere landen hebben ingenieurs zoals Polen en Ierland bruggen geïnstalleerd die zijn gemaakt van afgedankte wieken van windturbines, zodat de duurzame, lichte en weerbestendige reuzen niet hoeven te worden verbrand of millennia lang op stortplaatsen te blijven liggen.
Intussen heeft een coalitie van industriële en academische leiders, aangevoerd door de Deense windturbinefabrikant Vestas, een nieuwe technologie ontwikkeld die volgens hen de laatste technologische stap zal zijn op weg naar een volledig recyclebare productieketen voor windturbines.
De zittingen in Rotterdam hebben in 2020 een LGBTQ make-over gekregen. De zitbanken zijn gemaakt van hergebruikte wieken van afgedankte windmolens, de betonblokken bestaan voor 90% uit gerecycleerd betonmateriaal van plaatselijke sloopwerken. Source: Denis Guzzo/Superuse
Vijf gouden regels in de recycle-jungle
Het is je vast niet ontgaan dat het produceren en recyclen van verpakkingen serious business is en veel impact heeft op het milieu. Maar als je bewuster om wilt gaan met verpakkingen, zie je door de bomen het bos soms niet meer door alle initiatieven, hashtags, challenges en commerciële boodschappen die in het leven zijn geroepen.. Wat moet je nu wel en niet doen? Met deze 5 gouden regels ben je sowieso goed op weg. #lekkerbezig