Veel Japanse scholen hebben geen conciërge in de oorspronkelijke zin en een groot deel van het schoonmaken wordt door de kinderen zelf gedaan.
In Japan is het traditie dat scholieren zelf een groot deel van hun school schoonhouden
Een van de tradities van Japans onderwijs is dat de scholieren verantwoordelijk zijn voor het o-soji (schoonmaken). Het is een van de weinige dingen die niet-Japanners weten van Japanse scholen. Helaas weten we er vaak het fijne niet van.
Iemand moet de rommel die de kinderen maken schoonmaken – maar het gaat niet echt om het schoonmaken
Een van de tradities van het Japanse onderwijssysteem is dat de scholieren verantwoordelijk zijn voor de o-soji (schoonmaak). Er wordt echter wel vaker gezegd dat Japanse scholen geen conciërges hebben omdat de scholieren alles schoonmaken, en dat is simpelweg onwaar.
Japanse scholen hebben personeel dat zich niet bezighoudt met lesgeven, genaamd yomushuji, of afgekort, shuji. Zij hebben vele verantwoordelijkheden en zijn onder andere verkeersbrigadier wanneer de school uit is, maar hun voornaamste taak is schoonmaak en onderhoud. En dat is maar goed ook als je er bij stil staat. Scholen hebben absoluut volwassenen nodig om schoon te maken nadat de kinderen klaar zijn.
Op een gemiddelde school begint o-soji na de lunch en duurt zo’n 20 minuten waarna de kinderen vrij zijn voor de pauze. Dit gebeurt vier keer per week (ze maken niet schoon op woensdag of zaterdag). Op de laatste dag van ieder semester is er een grote schoonmaak genaamd osoji (grote schoonmaak). Tijdens de schoonmaak wordt er via het omroepsysteem gezellige muziekkorps muziek (“het o-soji lied) of opzwepende klassieke muziek gedraaid.
Iedere klas is verantwoordelijk voor de schoonmaak van hun eigen klaslokaal en twee andere plekken in de school, bijvoorbeeld; het kamertje van de verpleegster en de bibliotheek. De klas wordt verdeeld in han (kleine groepen) die ieder verantwoordelijk zijn voor één van de plekken die schoongemaakt dient te worden.
Bron: JapanTimes.co.jp
De kinderen leren dat je beter geen rotzooit kan maken als je het zelf op moet ruimen Iedere klas is verantwoordelijk voor de schoonmaak van hun eigen klaslokaal en twee andere plekken in de school, bijvoorbeeld; het kamertje van de verpleegster en de bibliotheek. De klas wordt verdeeld in han (kleine groepen) die ieder verantwoordelijk zijn voor één van de plekken die schoongemaakt dient te worden. Source: Youtube/UNESCO
Japanse ouders en onderwijzers willen de kinderen zo leren om respect te krijgen voor hun omgeving
Bij een van de opdrachten wordt er aandacht besteed aan de relaties tussen de kinderen op de school: een groep zesdeklassers wordt naar ieder klaslokaal van eersteklassers gestuurd om de kleintjes te helpen schoonmaken.
Veel scholen bieden dit soort interactie tussen boven en onderbouw omdat zoveel Japanse kinderen hitorikko zijn (enig kind). Leraren vinden dat oudere leerlingen moeten ervaren hoe het is om klein kinderen te helpen en kleine kinderen hebben oudere voorbeelden nodig.
Drie keer per jaar doen de scholieren van de derdeklas en daarboven chiiki seiso (buurtschoonmaak). De school heeft een groot aantal bezems in kindermaten en stofvegers en blik die voor het evenement tevoorschijn worden getoverd. Kinderen trekken handschoenen van katoen aan, genaamd gunde en gaan erop uit om rotzooi in de buurt en rond de school op te ruimen.
Niet alle scholen doen meer mee met de buurtschoonmaak. Volgens het nieuws laten Japanse tieners steeds meer rotzooi achter. Een nieuwscommentator stelde voor dat niet alleen basisscholen maar ook de middelbare scholen chiiki seiso zouden moeten organiseren. Als tieners de rotzooi rond hun school zouden moeten opruimen, zouden ze wel twee keer nadenken voordat ze rotzooi maken, zei hij.
Het varieert per school hoeveel nadruk er ligt op o-soji. Sommige scholen trekken de grens bij het schoonmaken van de wc’s die worden schoongemaakt door de shuji, en niet de leerlingen, terwijl op andere scholen de vijfde en zesdeklassers wc’s plicht krijgen.
Het kan voor niet-Japanners lastig te begrijpen zijn waarom kinderen zouden moeten schoonmaken op school. Met alle druk op academische prestaties, zouden ze die tijd niet voor leren moeten gebruiken?
Maar leerlingen leren tijdens o-soji vinden Japanse ouders en onderwijzers. Ze leren om respect te krijgen voor hun omgeving. Ze leren dat je beter geen rotzooi kan maken als je het zelf moet opruimen.
Bron: JapanTimes.co.jp
Breng Je Kinderen Verantwoordelijkheid Bij? 50 Simpele Uitdagingen Om Op Gang Te Komen
Hier zijn 50 simpele uitdagingen die je kan gebruiken om kinderen op iedere leeftijd verantwoordelijkheid bij te brengen. Op leeftijd gesorteerd, van kleuter tot tiener met een doorlopend plan voor ouders en verzorgers.